"Портрети патријарха Павла" у Градском културном центру до 12. јула
29/06/2021

“Портрети патријарха Павла” у Градском културном центру до 12. јула

У Градском културном центру до 12. јула отворена је изложба фотографија портрета патријарха Павла, аутора Хаџи Марка Вујичића, фоторепортера и дугогодишњег уредника фотографије у новинама српске Патријаршије, листу “Православље”.

33 портрета српског патријарха које је Вујичић урадио у периоду од 2001. до 2008. године, по речима аутора, симболизују и 33 године колико је патријарх провео служећи на Косову и Метохији као епископ рашко-призренски.

“Време блаженопочившег патријарха Павла на трону Светога Саве је обележило национално буђење, враћање богу и тражење пута богопознања, изградња храмова, враћање Светог Саве као школске славе, увођење верске наставе у основне и средње школе и повратак Спасовданске литије на улице Београда. Због тога не заборавите речи патријарха, чувајте увек слогу, јединство између себе и мир и трпљивост према свим људима. Чувајте образ своје породице, свога народа и своје вере”.

Изложбу је организовао Градски културни центар Ужице, a  директорка Јелена Васовић је прочитала одломке из књиге Јована Јањића Будимо људи…

Присутнима се обратио и Зоран Јоцић већник за културу града Младеновца где је изложба портрета патријарха Павла први пут организована. Како је истакао сарадња између Ужица и Младеновца траје дуго, читавих сто година, а по његовим речима повезује их академски сликар и вајар из Ужица Михаило Миловановић који је, по наводима Јоцића, оставио вредно културно наслеђе у Младеновцу. Михаиловић је израдио споменик палим ратницима 1912-1918. године, заштитни знак Младеновца.

Хаџи Марко Вујичић рођен је 10. јула 1980. године у Београду. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду 2001. године, а 2008. године дипломирао на Православном Богословском факултету. Аутор је више самосталних изложби у земљи. Учествовао је у опреми великог броја књига у издању Светигоре, издавачке установе Митрополијецрногорско-приморске, Српске патријаршије, Охридске архиепископије. Његову изложбу у холу Градског културног центра заинтересовани могу погледати до 12. јула.