Подршка за пројекте Града од Министарства за бригу о породици и популациону политику
07/07/2021

Подршка за пројекте Града од Министарства за бригу о породици и популациону политику

Град Ужице имаће подршку Министарства за бригу о породици и демографију, закључено је после састанка градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић са помоћницом министра Александром Чамагић. Састанку су поред сарадника присуствовали и Бобан Перишић начелник Златиборског управног округа и Милош Божовић директор Здравственог центра Ужице.

Помоћници министра за бригу о породици и популациону политику и њеним сарадницима током овог састанка предочене су све активности и мере које Град реализује са циљем побољшања демографске слике. По речима градоначелнице др Јелене Раковић Радивојевић, важно је да је Град добио подршку за важне пројекте.

“Оно што је битно је да смо добили подршку од ресорног министарства за оно што смо обећали грађанима Ужица, да ће свако дете имати своје место у вртићу, како у граду тако и у селима. Радимо на релизацији пројекта изградње вртића на Царини и проширењу капацитета вртића Невен. Имамо велику листу чекања, покушаћемо тај број деце која су на листи чекања да смањимо и мислим да ћемо то успети до септембра, проширењем капацитета у оквиру постојећих вртића у граду, али и отварањем бар два вртића на сеоском подручју. Само у Лужничкој долини имамо око 70-оро деце која испуњавају све услове да буду уписана у вртић и надамо се да ћемо у наредних пар месеци успети да отворимо вртић у МЗ Каран”, истакла је градоначелница.

Као још једну важну тему градоначелница издваја Центар за вантелесну оплодњу.

“У Здравственом центру већ две године функционише одељење за перинаталну медицину која се бави стерилитетом. Објаснили смо колико је значајно и битно да у наредном периоду у читавом Златиборском округу спроведемо овај пројекат, да сви они брачни парови који природним путем не могу оставарити своје потомство могу добити те услуге”.

Помоћница министра за бригу о породици и популациону политику изразила је задовољство због чињенице да у Ужицу брину о породици, коју како је истакла треба вратити тамо где је јој је место у центар друштвених збивања.

“Мисија нам је да обиђемо целу Србију и видимо шта можемо да урадимо да породица у Србији буде на првом месту. Забрињавајући податак јесте да 400 деце у Ужицу данас нема места у вртићу, али се надамо да ће се уз помоћ Владе Србије и уз залагање градског руководства тај проблем решити. Нарочито радује податак да има доста сеоских месних заједница са доста деце и да постоји велика потреба за местима у вртићу. Такође, Ужице као центар највећег округа у Србији заслужује да има Ценар за вантелесну оплодњу. Много би значило да грађани из целог округа не морају да иду у Крагујевац већ да у својој матичној болници могу да добију све оно што им је потребно. Надам се да ће Ужице наставити да брине о породици као што је то до сада радио.

У пратњи градоначелнице помоћница министра обишла је вртић “Невен”, где се упознала се са пројектом надоградње и реконструкције овог објекта.

Након посете “Невену” делегација Министарства за бригу о породици и популациону политику обишла је и простор који ће бити адаптиран за потребе отварања вртића у МЗ Каран.