Подршка талентованој Ужичанки Сари Матовић
25/04/2023

Подршка талентованој Ужичанки Сари Матовић

Речима се не може описати задовољство и срећа младе Ужичанке Саре Матовић, после вести да ће Град Ужице за њено школовање у на Краљевском колеџу у Лондону издвојити 300 хиљада динара у овој години и нешто већи износ у наредној.

Њена реакција показала је колико је заправо овој младој девојци стало да испуни свој али сигурно и животни сан многобројних уметника широм света. Она је каже тренутно на пола пута, али само када је су у питању финансијска средства за живот у Лондону, јер школарину је већ добила, оствареном стипендијом на Краљевском колеџу.

У разговору са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић и чланом Градског већа Ратком Трмчићем, Сара је објаснила да као стипендисткиња прескупу школарину од 60.000 евра неће плаћати, али уредбом Краљевине Велике Британије сваки страни студент овог колеџа мора да буде обезбеђен новцем за свакодневни живот током дужег боравка.

“С обзиром на то да мени основне студије трају 2 године, тренутно ми је потребно око 24.000 фунти на рачуну, али ова земља не захтева да целокупна сума буде одмах на рачуну, већ тражи по години. Циљ ми је да скупим 12.600 фунти ( 13 675 евра) да бих до краја могла да остварим свој животни сан”.

“Град Ужице ће у складу са тренутним могућностима буџета издвојити 300 хиљада динара, а наредне године Сара може рачунати и на већи износ, јер желимо да наши млади и талентовани суграђани стекну знања на престижним факултетима и колеџима”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Свесни смо да управо знања и вештине које млади стичу у највишим образовним установама у земљи и иностранству јесу предуслов за даљи развој нашег града и сигурна сам да ће и Сара дати свој допринос у области којој се посветила”.

Са осмехом на лицу и веома искрено Сара обећава да ће се по завршетку студија у Лондону вратити у Ужице, јер како каже, има много планова и креативних идеја. Поред тога свој град воли неизмерно и никада није ни размишљала да заувек оде.

Основно и средње музичко образовање Сара Матовић је завршила у Ужицу, након чега је у  Новом Саду студирала у класи професора Мирослава Павловића реномираног виолинисте концерт мајстора Београдске филхармоније, коме је неизмерно захвална. Потом је упознала свог будућег ментора Предрага Косту доктора музике на Оксфорду, који јој је увидевши њен раскошни таленат предложио да буде део барокне академије. Пријавила се на аудицију за Краљевски колеџ и добила је стипендију. Нада се да ће уз подршку свог града, суграђана и свих људи спремних да је подрже почетком септембра започети школовање на овом престижном колеџу.