Подела пластичних врећа за одлагање охлађеног пепела
16/10/2020

Подела пластичних врећа за одлагање охлађеног пепела

Ужице је једна од ретких локалних самоуправа која је предузела велики број мера и активности у циљу смањења загађења ваздуха. Једна од нових мера за смањење аерозагађења је подела 10 хиљада бесплатних пластичних врећа за одлагање охлађеног пепела.

Према речима Наде Јовичић, члана Градског већа задуженог за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, налазимо се на почетку још једне грејне сезоне, а са њом нам долазе и проблеми са загађењем ваздуха односно проблеми квалитета ваздуха.

Надa Јовичић члан Градског већа задужен за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам

“Град Ужице је у претходном периоду одређена средства искористио за решавање овог горућег проблема који утиче на здравље становништва, нарочито у нашој урбаној средини. Извршена је конверзија 75% капацитета Градске топлане, остала је још једна котларница која треба да се конвертује. У последњих пет година град Ужице је јединствен у Србији по томе што суфинансира стамбене објекте, односно помаже енергетску ефикасност кроз суфинансирање набавке котлова на пелет и гас, уградњу столарије и спољне изолације. Акцијом чишћења оџака, која је покренута 2017. године, констатовали смо да чистији оџаци много мање емитују штетне материје у ваздух и због тога је изузетно битно њихово одржавање у индивидуалним домаћинствима.”

“Што се тиче чистог кисеоника у нашем граду веома је битан пројекат “Удахнимо ваздух природи” који је подржан од стране Министарства за заштиту животне средине, где је до сада пошумљено 5 ha градског подручја, а почетком наредне седмице у плану је пошумљавање још 9 ha. Такође, постављене су и посебне посуде за прикупљање пепела где се смањило паљење контејнера за 70%. На градској Скупштини усвојен је План квалитета ваздуха, подржан од стране Министарства за заштиту животне средине, а на снази је и Одлука о коришћењу искључиво природног гаса за оне правне субјекте чији је оснивач Град Ужице” истакла је Јовичић.

Пошумљено до сада 5 ha градског подручја, а у плану је пошумљавање још 9 ha

На сајту града Ужица налази се званична страница односно банер Квалитет ваздуха где се сви наши суграђани могу информисати о квалитету ваздуха, али и поставити питања и дати сугестије везане за побољшање квалитета ваздуха.

Јовичић је навела да је у граду заступљен велики број аутомобила, много више него пре 30 година, што значи да коришћење моторних возила у великој мери утиче на квалитет ваздуха, јер по садашњим стандардима већина моторних возила која се користе нису енергетски ефикасна, односно користе неефикасне моторе и горива.

“Овом приликом би сугерисала свим нашим суграђанима да не користе аутомобиле када долазе на посао, већ јавни превоз или да долазе пешке јер се показало да саобраћај има изузетно негативан утицаја на квалитет ваздуха.”

“Похвалила би све наше суграђане који су очистили своје оџаке и позвала оне који то нису, да учине, јер тиме брину не само о сопственом здрављу и квалитету ваздуха него и о здрављу наше деце односно потомака. Суграђани који користе чврста горива за грејање, потребно је да воде рачуна шта уносе у своје уређаје, и да имају у виду да су угаљ и искоришћена моторна уља највећи загађивачи ваздуха.”

Јовичић је додала и да ће реализација акције “16 хиљада стабала за 16 хиљада ложишта” почети наредне седмице. До сада се за стабла пријавило око 500 домаћинстава, а на пролеће се наставља акција.

500 домаћинстава се пријавило за стабла, на пролеће се наставља акција

Иван Станисављевић, члан Градског већа за јавна предузећа, рекао је да је грејна сезона у Ужицу званично почела, самим тим и проблеми који су везани за грејање као што је одношење пепела у нашем граду.

“До сада је то вршено тако што су постављане посуде за пепео на око 300 локација у граду. Ове године, по угледу на неке друге градове, дошли смо на идеју да тај пепео депонујемо и односимо на другачији начин. Суграђанима ће бити подељене пластичне вреће за паковање, охлађеног, осушеног пепела, тежине око 15 kg. Набавку 10 хиљада врећа, које ће стићи наредне седмице, неће сносити грађани, већ она иде на терет Града Ужица и ЈКП “Биоктош”, а све у циљу побољшања квалитета ваздуха и чистоће нашег града. Дистрибуцију врећа вршиће радници на терену, такође, оне ће моћи да се бесплатно преузму у просторијама ЈКП “Биоктош”, у приземљу на Зеленој пијаци.”

Иван Станистављевић члан Градског већа за јавна предузећа

Према речима Станисављевића идеја је да свако домаћинство, охлађен и осушен пепео ставља у кесе и депонује на простор поред контејнера, на места где се одлаже отпад. ЈКП “Биоктош” ће вршити одношење врећа са пепелом по плану редовног одношења са 300 локација, где су се налазиле посуде, а са осталих локација по редовном плану одношења отпада. Пепео ће се одлагати на депонију “Сарића Осоје”, а вреће на депонију “Дубоко”. Све додатне информације о врећама за пепео суграђани могу добити путем кол центра ЈКП “Биоктош” 031/525-427.

“Овом приликом апелујем на наше суграђане да покушамо да реализујемо овај начин одлагања пепела, јер тиме ћемо олакшати посао радницима ЈКП “Биоктош”, мање ће се прљати улице, а и смањиће се количина честица које приликом пражњења посуда често доспевају у ваздух. Сматрамо да ће ова акција бити успешно реализована и да смо сви створили свест о томе да треба да дамо скромни допринос побољшању квалитета ваздуха и чистоће у граду” навео је Станисављевић.