Под слоганом "Шта мислиш о свом оцу" од 1. до 7. новембра одржава се 28. ЈПФ без превода
13/10/2023

Под слоганом “Шта мислиш о свом оцу” од 1. до 7. новембра одржава се 28. ЈПФ без превода

“Шта мислиш о свом оцу?”, слоган је под којим ће се од 1. до 7. новембра одржати Југословенски позоришни фестивал без превода. Како је досадашњи селектор фестивала Бојан Муњин из приватних разлога морао да одустане од своје улоге, тако да је директор Народног позоришта Ужице Зоран Стаматовић уз подршку Муњина и других колега одабрао осам, које ће публика имати прилику да види током 28. ЈПФ-а.

Програм овогодишњег фестивала чиниће представе:  “Деца”, Народног позоришта Београд, “Цар Едип”, Југословенског драмског позоришта, “Наш разред”, Градског драмског казалишта Загреб,
“Иванов”, Народног позоришта Сарајево, “Очеви и оци”, Народног позоришта Београд, “Неспоразум”, Црногорског народног позоришта Подгорица и “Отац”, Атељеа 212.

Према Стаматовићевим речима све ове представе на неки начин баве се односом деце и очева, што је довело до одабира теме фестивала.

„Мислим да слоган овог фестивала могао је да буде и другачији, у смислу, шта мислиш о својој породици или шта мислиш ко си, у тренутку када Србија сваки дан мора да доказује без потребе, јер има дужу историју од свих којима треба нешто да доказује, определио сам се за овај пре свега апелујући на младе људе да знају и ко су и одакле полазе, да имају икза чега да стану и са великим задовољством и поносом да бране своје лично. Немамо разлога да се стидимо ничега за шта нас често оптуже а не постоје никакве историјске основе за то. Овај фестивал је на неки начин сведочанство о томе, о потреби суживота, сузаједништва и тежње ка већем стандарду и коришћењу већег добра целог овог света”.

Како је истакао Драгољуб Стојадиновић заменик градоначелнице Ужица, Југословенски позоришни фестивал сваке године  учини Ужичане привилегованом публиком  која има прилику да види најбоље позоришне представе са подручја некадашње Југославије који комуницира “Без превода“. 

“Слоган 28. Југословенског фестивала  „Шта мислиш о свом оцу?“ отвара безброј питања, а можда је оно најотвореније колико су нас наши очеви својим чињењем и нечињењем, са претпоставком да су вођени добрим намерама и безусловном љубављу, из незнања и предрасуда, предодредили да поновимо њихове грешке?

О свему томе, нашироко и надугачко , можемо размишљати, и то је огроман допринос  театра  који се, ма каква да су времена, не одриче борбе за истинске вредности . Важно је да позориште остане слободно и довољно храбро да нас прозове и приволи да се суочимо са собом и светом у коме живимо. Уверен сам да Југословенски позоришни фестивал даје велики допринос овој мисији и то је један од разлога  што град Ужице свих ових година подржава ову значајну  културну манифестацију”, истиче Стојадиновић.

О најбољима ће одлучивати жири којим ће председавати Модраг Табачки, а остали чланови биће Урша Раукар, Милан Нешковић, Алмир Имширевић и Милош Латиновић. Традиционално фестивал ће пратити богат пропратни програм, који ће и ове године отворити Изложба фотографија Радована Баје Вујовића.

Већ је продато око 350 комплета улазница, а и ове године биће обезбеђен бесплатан улаз на представе за неке категорије суграђана, попут најуспешнијих средњошколаца.