Под слоганом "Пријатељство је моћ" обележен Светски дан Дишенове мишићне дистрофије
07/09/2021

Под слоганом “Пријатељство је моћ” обележен Светски дан Дишенове мишићне дистрофије

У присуству чланова Удружења Дистрофичара Златиборског округа, родитеља и пријатеља као и деце из ужичких школа која су учествовала у радионицама, а под слоганом ” Пријатељство је моћ” на Градском тргу у Ужицу обележен је Светски дан Дишенове мишићне дистрофије.

Дан Дишенове мишићне дистрофије је установљен ради промовисања и представљања права и могућности особа оболелих од ове неуромишићне болести. Недостатак свести о овој болести доприноси закашњењу у дијагностиковању и лечењу од две и по године у просеку, подсетила је Ана Ђокић секретар Удружења.

“Жеља нам је да у сарадњи са установама и институцијама у граду скренемо пажњу јавности на могућности и проблеме са којима се ове особе свакодневно суочавају. Мисија удружења је стварање услова за квалитетан, самосталан живот у заједници кроз пружање подршке члановима, а заступајући остваривање њихових права, унапређења њихових преосталих капацитета и пуну друштвену укљученост. Једна од активности којом се тежи остваривању наведених циљева и мисије јесте обележавање дана Дишенове мишићне дистрофије који се од 2014. године обележава сваког 7. септембра.”

Присутнима се у име Града Ужица обратила Мирјана Радивојчевић, помоћник градоначелника за популациону политику и демографију.

“Локална самоуправа ће као и до сада пружати пуну подршку особама са инвалидитетом како у лечењу, тако и кроз низ других услуга социјалне заштите. Град финансира услугу Дневног боравка, услугу лични пратилац, персоналну асистенцију и услугу помоћ у кући а у складу са својим могућностима пружа подршку при школовању и запошљавању особа са инвалидитетом. На тај начин сви заједно разбијамо предрасуде и рушимо баријере које су свакодневно присутне у животу особа са инвалидитетом па и код особа оболелих од Дишенове мишићне дистрофије. Захваљујући Фонду за лечење болесне деце који је основан прошле године издвојена су значајна средства за те намене, а међу захтевима који су одобрени један се односио управо на дете оболело од Дишенове мишићне дистрофије.”

Удружење дистрофичара Златиборског округа са седиштем у Ужицу је хуманитарна непрофитна и невладина организација основана ради пружања подршке особама са инвалидитетом и са последицама обољења од мишићне и неуромишићне дистрофије као и свим другим особама са инвалидитетом. Удружење окупља и евидентира особе са дистрофијом из 10 општина Златиборског округа.