Под слоганом "Причајмо о нежности од 1. до 7.новембра XXVI ЈПФ
05/10/2021

Под слоганом “Причајмо о нежности од 1. до 7.новембра XXVI ЈПФ

“Треба да причамо о нежности увек и свуда. И међу својима, и у друштву, и на робији. Живимо у тупим и грубим временима, у обезљуђеном добу и данас, након свега, за нежност је крајње време. Југословенски позоришни фестивал „Без превода“ у Ужицу, увек је желео да, преко доброг театра и сјајних глумаца, подели са публиком проблеме света у којем живимо, али је такође настојао и да људима пружи наду. Зато слоган нашег фестивала ове године гласи „Причај ми о нежности“, насупрот времену несигурности, стрепње и изолације”, истакао је најављујући  ХХVI ЈПФ, селектор Бојан Муњин.

По његовим речима све одабране представе имају свој живот и прављене су у специфичним срединама одакле долазе.

“Ово је фестивал регије и то сви знамо годинама, без превода. Фестивал као фестивал па тако и Ужички има свој властити живот, његов властити живот су све те представе заједно. Наш фестивал је фестивал добре позоришне приче на позорници, добрих глумаца и добрих театара, и увек смо се тога држали и држимо се и даље. Верујемо да свака од ових седам представа које вам нудимо ове године је заправо представа те неке  добре приче о човеку, његовој судбини  у времену у коме живи. Покушаћемо да причамо о нежности ове године кроз представе које су различите, неке причају о хистерији, али су пуно више од хистерије неке причају о међуљудским 0дносима, али су више од саме психолошке драме. Неке су тако мало црно хуморне али и кроз њих покушавамо да дођемо до човека. Верујем да ће ово бити један добар фестивал око кога смо се подрудили, а публика ће дати свој коначни суд, закључио је Муњин.

Др Јелена Раковић Радивојевић градоначелница Ужица и  председница Савета ЈПФ  изразила је задовољство што ће упркос  тешкој епидемиолошкој ситуацији и свим пратећим околностима фестивал бити одржан.

“Посебно ме радује слоган овогодишњег фестивала „Причајмо о нежности“.  У времену у коме живимо, на жалост,  као да смо заборавили колико је човек крхко створење и колико му је потребно охрабрење у виду лепе речи, геста, поруке. Можда се и стидимо нежности, јер има оних који свако испољавање емоција сматрају слабошћу.  Искрено верујем да у свету у коме су прилично урушене неке праве вредности, треба афирмисати позитивна осећања, проговорити о њима и изазвати их. Један од начина  да се то учини је уметност, у овом случају позоришна која располаже добрим алатима да нас подсети да човек човеку треба да буде света ствар и да свако од нас заслужују шаку нежности и љубави.

Град Ужице, заједно са Народним позориштем  чини све да ова престижна културна манифестација сачува реноме који је током протеклих година стекла. Увек напомињемо да може и више и боље, томе стремимо, томе се надамо и верујемо да ћемо успети да у времену пред нама оснажимо  фестивал новим садржајима.”

По речима Немање Ранковића уметничког директора ЈПФ, поред главног такмичарског програма, спреман је и прилично занимљив пратећи програм фестивала који ће бити отворен са већ традиционалном изложбом фотографија насталих на претходном фестивалу, аутора Радована Баје Вујовића

“Ту је и изложба посвећена Миши Станисављевићу аутора Ружице Марјановић, имаћемо промоције књига “Одигравање приче и политичког позоришта Душана Ковачевића” аутора Ненада Величковића, затим “Пут до позоришта” збирка одабраних есеја уваженог редитеља Небојше Брадића, промовисаћемо и “Речник извођења и савременог позоришта” Патриса Пависа и књигу “Капетанов крај” Александра Милосављевића. Организоваћемо и трибину посвећену поетици Игора Вука Торбице, које ће бити такође реализоване у склопу овогодишњег фестивала.

Уз захвалност пре свега грађанима Ужица и медијима што чине део тима који овај фестивал 25 година одржава, Зоран Стаматовић директор Народног позоришта и коселектор ЈПФ истакао је да је сигуран да ће као и претходни фестивал одржан у јуну и овај протећи уз поштовање свих епидемиолошких мера.

“И без саопштавања представа јуче смо пустили у продају по посебно повлашћеним ценама карте, јер нам је то био циљ, други фестивал, дупли издатак, да дупло смањимо цене карата. Све карте су продате у условима, које је Градски штаб за ванредне ситуације дозволио. По томе ће остати једини фестивал коме је све своје карте продао пре него што је објавио своју селекцију. То говори о подршци овом позоришту и овом фестивалу. Учинићемо максималне напоре да што већи број људи може да види представе, покушаћемо и са преносима напољу, ако будемо добили права да људи виде и ван зграде директне преносе да не би кршили мере. Поносан сам да у позоришту није било ширења заразе, није било ни у ансамблу ни у публици ни на прошлом фестивалу и то ће нам бити први циљ уз уметнички циљ да овај фестивал тако прође”.

XXVI ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ- БЕЗ ПРЕВОДА
ПРИЧАЈ МИ О НЕЖНОСТИ
Од 1.до 7.новембра 2021.године

Понедељак 1. новембар у 19:30
„Седам страхова“, Босанско народно позориште Зеница, према тексту Селведина Авдића и у режији Селме Спахић,

Уторак 2. новембар у 19:30
„Пучина“, Југословенско драмско позориште, према комаду Бранислава Нушића и у режији Егона Савина,

Среда 3. новембар у 19:30
„Знаш ти тко сам ја“, Хрватско народно казалиште Загреб, ауторски пројект редитеља Ивана Пеновића,

Четвртак 4. новембар у 19:30
„Ђоконда“, Црногорско народно позориште, према комаду Виктора Лодата и у режији Душанке Беладе,

Петак 5. новембар у 19:30
„64“, Атеље 212, према комаду Тене Штивичић и у режији Алисе Стојановић,

Субота 6. новембар у 19:30
„Страх – једна топла људска прича“, Народно позориште Пирот, ауторски пројекат редитеља Игора Вука Торбице,

Недеља 7. новембар у 19:30
„Зелена чоја Монтенегра“, копродукција Београдског драмског позоришта, Градског позоришта Подгорица и Фестивала Будва Град Театар, према роману Моме Капора у сарадњи са Зуком Џумхуром, режија Никита Миливојевић.