Проширење тела Депоније Дубоко
05/04/2017

Проширење тела Депоније Дубоко

На састанку Регионалног центра за управљање отпадом са извођачима радова и надзорним органом, одржаном у уторак 04.04.2017. договорено је да радови на проширењу и стабилизацији тела депоније Дубоко почињу 18. априла.
По речима Недељка Милосављевића, директора Регионалног центра за управљање отпадом, са реализацијом овог пројекта касни се због одабира извођача радова и надзорног органа, као и због одређених процедура везаних за донаторска средства од 2,5 милиона евра Шведске развојне агенције СИДА.
Потписани су уговори са италијанском фирмом „Униеко“ и француском „САДЕ“, које ће бити извођачи радова, као и са надзорним органом фирмом „Цивил инжењеринг“ из Бања Луке.
Овај пројекат биће реализован у две фазе. Током ове године предвиђени су радови на првој фази, која обухвата стабилизационе мере и изградњу нове ћелије за одлагање отпада у подножју Турског потока. Ова ћелија имаће запремину од 130.890 метара кубних.
Изградња новог депонијског простора која обухвата још две ћелије за одлагање отпада укупне запремине 580 000 кубних метара, предвиђена је за другу фазу пројекта.
„Садашња попуњеност депонијског простора је 330000 метара кубних. Планирано је проширење идентично садашњој површини од 580000 метара кубних. Реализацијом овог пројекта и преласком на другу страну Турског потока век коришћења депоније биће продужен бар за још 12 година“, истиче Милосављевић.
Рок за завршетак проширења тела депоније Дубоко је годину дана.