Почиње V Међународни фестивал природе и традиције "Жестивал"
19/08/2019

Почиње V Међународни фестивал природе и традиције “Жестивал”

Овогодишњи, пети по реду, Међународни фестивал природе и традиције “Жестивал” Ужице одржава се од 20. до 25. августа. У шест фестивалских дана, по најави председника организационог одбора Бранислава Митровића, посетиоци ће имати прилику да уживају у догађајима посвећеним ерском хумору, тамбурашким концертима, дечијој олимпијади, потом и да присуствују вечери музике, поезије и сећању на старо Ужице и ужичке кафане и боеме.

Бранислав Митровић – председник организационог одбора Жестивала

Централни догађај је у недељу 25. августа на Градском тргу где ће бити изложени аутентични традиционални производи. “Ту ће моћи да се проба највећа комплет лепиња на свету – Шуљагина комплет лепиња, а након проглашења победника и доделе награда и захвалница учесницима Жестивала, фестивал се затвара концертом Јелене Томашевић”, наводи Митровић.

“Развој туризма један је од кључних приоритета Града са циљем укупног развоја Ужица, стварања услова за бољи живот Ужичана, а пре свега, стварање услова да млади у Ужицу могу да раде, зарађују и живе у свом граду”, наводи градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић

“Град Ужице је у протеклом периоду уложио вишемилионска средства, у реконструкцију и модернизацију најзначајнијих објеката и знаменитости, као што су Потпећка пећина, зграда Народног музеја, Комплекс дом на Кадињачи, Стари град. Уложен је велики новац и за стварање услова за развој туризма и нове туристичке садржаје попут пешачко-бициклистичке стазе клисуром Ђетиње. До средине наредне године Град ће уложити више милиона евра у изградњу реплике неолитског насеља у Стапарској бањи као и конзервацију и реконструкцију Старог града и изградњу моста који ће повезати Ужичку тврђаву и магистралу”, навео је градоначелник и додао да су све то предуслови за долазак већег броја нових туриста у Ужице.

“Један од кључних садржаја културних и туристичких јесу фестивали. Ужице се изборило да постане град фестивала, а неки од њих попут Југословенскг позоришног фестивала и фестивала Лицидерско срце су се изборили да постану препознатљиви и значајни у ширем региону и да Град Ужице постане препознатљиву у региону и широм света по њима”, рекао је Петковић.

Наводећи да је Жестивал један од кључних фестивала за Ужице, градоначелник је рекао да се овај фестивал изборио да постане цењена манифестација од стране струке: “Најстручнији људи оцењују произвођаче ракија, и сваки произвођач је поносан уколико добије награду на овом фестивалу, јер та награда има посебан значај и посебну тежину.”

Програм Фестивала можете погледати у галерији испод.