Почиње реализација четвртог циклуса програма "Удружимо се"
04/07/2022

Почиње реализација четвртог циклуса програма “Удружимо се”

Спортско игралиште на Ибишевом гувну један је од најбољих примера успешности у релаизацији програма ужичког локалног партнерства “Удружимо се”. Овде је кроз три године уложено око три милиона динара и данас на задовољство мештана, који су и иницијатори пројекта тај простор изгледа много другачије.

Добринко Милојевић, мештанин и један од иницијатора уређења овог простора истиче да су најпре конкурисали за насипање и равњање терена, затим за ограђивање и сада за додатни мобилијар.

“Ми смо годинама желели да овде направимо нешто боље и због тога смо се када је програм покренут одмах укључили. Веома смо задовољни и до сада урађеним, али желимо пошто имамо одличну сарадњу са локалном самоуправом да и даље унапређујемо овај простор новим садржајима. Плато за кошарку, печурке за седење и мобилијар за децу неки су од садржаја које ћемо реализовати током ове године а ми мештани трудићемо се да простор одржавамо уређеним и чистим”.

Миодраг Петковић члан Градског већа посебно је поносан на чињеницу да је из године у годину одзив Ужичана на учешће у овом програму све већи.

“Ове године поново смо имали сјајан одзив наших суграђана, пристигла су 24 пројекта уређења јавних површина. На рапослагању смо имали 12,6 милиона динара и у оквиру тог износа подржаћемо 16 пројеката. У грађевинском смислу ови пројекти нису велики али су веома важни, јер представљају жеље и тежњу грађана да се у њиховом непосредном окружењу уреди јавна површина по њиховој жељи. Највећим делом њихови предлози односе се на уређење места за одмор, уређеђење спорстких и градњу дечијих игралишта, уређење пешачких стаза”.

Поред спортског терена на Ибишевом гувну ове године радиће се и игралишта на Царини и у Балканској улици, завршававају се игралишта на Сењаку и у Курлагиној улици.

“Радићемо и у нашим селима, планирано је уређење школског игралишта и центра Луновог Села, уређење непосредне околине центра Карана, спортског игралишта у Злакуси. Настављамо са уређењем школских површина, па ће се радити набавка мобилијара у дворишту ОШ Душан Јерковић, уређење дворишта Техничке школе, улаза Академије струковних студија. Радови се настављају и на Забучју а биће изграђена и пешачка стаза од Великог парка ка улицама Бранка Радичевића и Милоша Црњанског”.

Ово је четврта година реализације програма “Удружимо се”, чији је циљ укључивање грађана у доношење одлука и расподелу буџетских средстава. Пристигло је више од стотину предлога и иницијатива, подржано је око 60 пројектних идеја на 50 локација. Средствима из буџета уз донаторску подршку опредељено је око 40 милиона динара. У наредне две године очекује се додатна подршка донатора који су препознали значај оваквог програма и идеја је да се овај концепт даље шири и развија, како би се изашло у сусрет што већем броју предлога са којима Ужичани конкуришу.