Почиње нова позоришна сезона
06/09/2021

Почиње нова позоришна сезона

Народно позориште Ужице, почело је рад у новој сезони на две нове представе. Једној драмској Перплекс по тексту немачког драмског писца, редитеља и преводиоца Маријус фон Мајенбурга, који је један од најзначајнијих личности на европској позоришној сцени. У својим комадима углавном преиспитује савременог човека на начин који нарушава и проблематизује његов однос према сопственом опскурном идентитету, полу или наслеђу. Његови јунаци се често губе у хладној рационалности савременог света покушавајући да достигну пуноћу људских односа у њему. Кроз горчину којом оцртава модерног човека црпи и духовитост и љубав према својим јунацима.

У комаду Перплекс антијунаци отварају апсурде свога постојања у низу комичних ситуација у којима се не сналазе, а истовремено желе импресионирати себе и друге усиљеном унутрашњом сигурношћу и непостојећом снагом. Суочени с одсуством икаквог властитог идентитета, боре се у покушајима успостављања неких измишљених и наметнутих идентитета, што их чини још комичнијима. Драматуршка форма “позоришта у позоришту” додатно наглашава овај апсурдистички дискурс и пред све нас поставља метафизичка питања: “Ко смо? Одакле долазимо? Куда идемо?” Реч је о комедији забуне у којој кроз серије трансформација на сцени кроз потпуно неочекиван начин пред нас доводи људе који махнито желе да успоставе равнотежу живота и сигурности у непрестано променљивој и пропадајућој стварности. Али губе са сваким идентитетом који преузму. Стварност ће им увек бежати под ногама док се њихово постојање не претвори у позоришну представу. Режија је поверена Горану Головку, а у представи играју Вахдин Прелић, Дејан Максимовић, Биљана Здравковић и Драгана Врањанац. Сцену и костим потписује Миа Давид, дизајн звука Никола Пејовић. Премијера је заказана за петак 24. септембар у 20 часова.

26. Југословенски позоришни фестивал биће одржан од 1. до 7. новембра

Пројекат под насловом Далеко у нама, биће прва плесна продукција која ће настати у Ужичком позоришту уз помоћ Министарства културе, Битеф театра и фирме Текстил из Ужица. Ужице као град има дугу и успешну позоришну традицију, која је углавном базирана на драмском стваралаштву. У контексту савременог театра сматрамо да плесну уметност треба ширити и ван Београда и Новог Сада. Кроз овај пројекат ћемо проширити контекст позоришног стваралаштва код домаће публике и афирмисати савремени плес и његову улогу у савременом театру са жељом да и Ужице једног дана добије сталну плесну сцену. У том смислу, овај пројекат у Народном позоришту у Ужицу представља велики корак у правцу децентрализације плесне уметности. Пројекат би омогућио публици да по први пут равноправно гледа плесну продукцију која ће настати у нашем граду. Овим пројектом Народно позориште жели да се присети велике Марије Маге Магазиновић, која је утемељивач савременог плеса код нас, чије име носи и улица у којој се делом налази позориште.

Зграда Народног позоришта

Тема представе је трансхуманизам. Технолошки напредак у изградњи човеколиких робота доводи до све израженије намере да се човек-радник замени мање „трошним“ и исплативијим роботом, чија се радна способност посебно у доба пандемије, неће доводити у питање и чија ће радна сатница бити неограничена, а радна снага бесплатна. Представа тематизује транс или пост-човека, дајући му својства анти тј., против-човека, кроз покушај реуспостављања свега људског у човеку што је закржљало, а почевши од телесног. Кореографкиња је Исидора Станишић, драматург Димитрије Коканов, композиторка Дарја Јаношевић а сценограф и костимограф Маријана Зорзић Петровић. У представи играју: Ана Игњатовиц – Загорац, Тамара Пјевић, Бранко Митровић, Владимир Чубрило и Душан Бајчетић и глумци Ужичког позоришта. Премијера је планирана за половину новембра.

26. Југословенски позоришни фестивал биће одржан, уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, од 1. до 7. новембра, а селекција ће бити објављена ускоро.

Крајем октобра у плану је „Етно самит“ у организацији Ансамбла Коло и Ужичког позоришта.
Представе које ће се играти до краја сезоне су: “И то се зове љубав”, “Д Пиг”, “Боли коло”, из Народно позоришта истичу да ће покушати да обнове и представу “Посета”, уколико то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, као и представе “Одумирање међеда” и “Народни посланик”.