Почиње највећи и најлепши дечији фестивал, "Лицидерско срце" од 15. до 19. августа
14/08/2023

Почиње највећи и најлепши дечији фестивал, “Лицидерско срце” од 15. до 19. августа

Под слоганом “Загрли традицију-осети срце” у уторак 15. августа свечано ће бити отворен  јубиларни, 15. Међународни дечији фестивал фолклора “Лицидерско срце”. У знаку броја 15 биће и број земаља учесница, а Ужице, Златибор и Вишеград, места су у којима ће до 19. августа бити организована бројна фестивалска дешавања.

Уз честитике Удружењу грађана “Ера” поводом значајног јубилеја, заменик градоначелнице Драгољуб Стојадиновић изразио је задовољство чињеницом што ће град Ужице 15. пут бити домаћин младим чуварима фолклорног наслеђа из читавог света.

“Град Ужице, као домаћин и суорганизатор фестивала ће увек бити ту да пружи подршку манифестацијама које шаљу најлепшу слику распеване и разигране младости из града на Ђетињи.
Међународни дечији фолклорни фестивал “Лицидерско срце” се протеклих година профилисао као озбиљна манифестација, која за циљ има промоцију фолклора као извора идентитета сваког народа, богатства различитости које повезују младе људе кроз игру, песму и музику.
Надам се да ће учесници имати довољно времена да се упознају са нашим крајем и културно историјским наслеђем, да обиђу неке лепе дестинацију, осете гостопримство Ужичана на које смо веома поносни. Позивам наше суграђане да, као и свих претходних година, прате фестивал, буду значајна подршка ансамблима који ће наступити ове године на фестивалу и наравно уживају у лепоти фолклорног наслеђа наше планете”.

Према речима Павла Пауновића члана Организационог одбора фестивала и члана УО Удружења грађана ЕРА, јубиларно 15. издање фестивала велики је понос, али и велика одговорност. Захваливши се свим институцијама, оргаизацијама и појединцима на подршци он је подсетио да је до сада кроз фестивалска дешавања прошло више од 12 хиљада деце из 40 земаља и истакао да ће их ове године бити око 1200.

” Фестивалски програм почиње у Ужицу, где ће трајати све до 19. августа док се програм на Златибору одржава од 16. и 17. августа, а у Вишеграду такође 17. августа. Поред основног фестивалског програма, односно конецарата, ту су и дефилеи који претходе концертима на свим локацијама на којима се фестивал одржава. Ту су и фолклорне играонице, изложба народних ношњи земаља учесница, изложба фотографија фестивала Драгана Карадаревића, изложба грнчарских радова са претходних фестивала. У плану су и бројне посете културно-историјским споменицима и туристичким атракцијама Западне Србије и Републике Српске, пловидба кањоном реке Дрине, зумба журка и многи други садржаји. Наравно посебно бих истакао нашу хуманитарну акцију “Лицидерско срце деци” којој се ове године придружује и “Пекара Старчевић”. Средства од продаје лидерских срца и сувенира биће усмерена ка Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР)”.

Суорганизатори фестивала су Град Ужице, представништво Републике Српске у Србији и ТО Златибор ,а фестивал су препознали и подржали и Министарство културе и информисања и Министарство спољних послова (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону) као и општине Вишеград и Чајетина. Пријатељи фестивала су традиционално компанија “Телеком” и “Теxтil”. Како истиче Милица Средић из ужичке компаније “Теxтil”, која је уз фестивал пуних 15 година подршка оваквим манифестацијама не доводи се у питање.

“Драго нам је да смо и ове године ту као подршка великом међународном дечијем фестивалу јер смо свесни важности коју овај фестивал има за нашу заједницу и за младе. Наша команија као и сам фестивал подржава и препознаје значај традиције, негује културу и културне манифестације, а са друге стране окренути смо ка иновацијама и ка будућности. Заиста сваке године са великом радошћу приступамо сарадњи са фестивалом, јер баштини исте вредности које и ми баштинимо и чува оно што нам је свима најзначајније а то су млади”.

“Лицидерско срце” ће традиционално почети дефилеом учесника од Народног музеја до Трга партизана где ће у 20 часова бити свечано отварање фестивала.