Почиње Међународни дечији фестивал фолклора "Лицидерско срце"
11/08/2021

Почиње Међународни дечији фестивал фолклора “Лицидерско срце”

У Ужицу ће се наредне недеље, од 15. до 19. августа, одржати XIII Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“. На овогодишњем фестивалу очекује се 23 ансамбала са око 700 учесника из 8 земаља. Поред Ужица, фестивал ће се одржавати и на Златибору и у Вишеграду.

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић истакла je да Међународни дечји фестивал фолклора „Лицидерско срце“ пружа могућност љубитељима фолклора да уживају у разноврсном и богатом програму, не сaмо у нашем граду, већ и у региону.

“Захваљујући ентузијазму организатора фестивала, Удружењу ЕРА из Ужица, као и свих оних који годинама подржавају овај пројекат, након године у којој смо због Ковида 19 били ускраћени за сва дружења, ове године наш град угостиће око 700 младих људи из 8 земаља, плус из Србије као домаћина, који негују фолклорно наслеђе.”

Др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица

Према речима градоначелнице фестивал је својеврсна промоција фолклорне баштине народа са различитих поднебља, прилика за размену искустава и стварање нових пријатељстава.

“Зближавање младих који поштују своју, али и туђу традицију је највећа вредност овог фестивала. Ужичани у данима фестивала чине све да буду добри домаћини, покажу најлепша лица традиционалне гостољубивости и госте упознају са културно историјским наслеђем, као и са туристичким потенцијалима нашег краја. Град Ужице, али и читава Србија имају право да буду поносни на ову манифестацију. Наша заједничка обавеза је да учинимо све да она траје и увек буде у функцији ширења љубави коју симболише најпознатији колач у облику срца по коме фестивал носи име – лицидерско срце.”

Ивана Цветковић из организационог одбора фестивала навела је да је Лицидерско срце манифестација која траје већ 13 година у континуитету и предствља једну од највећих фолклорних манифестација, дечијих, међународних и прекограничних у читавом овом делу Европе.

“За протеклих 13 година на фестивалу је учествовало преко 10 хиљада деце од 10 до 16 година из 40 земаља света.  Претходна година нам је свима била тешка, деци најтежа, прошлогодишњи фестивал смо одржали онлајн и оно што сигурно можемо да тврдимо да такав начи одржавања фестивала није оно што наш фестивал чини посебним и другачијим од осталих.”

Ивана Цветковић, члан организационог одбора фестивала

“И ове године председник Републике Србије покровитељ је фестивала, то нам је показатељ да овај фестивал има свој квалитет и да држава верује у нас као организаторе фестивала. Посебно смо захвални суорганизатору фестивала Граду Ужицу, Туристичкој организацији Златибор, представништу Републике Српске у Србији, Министарству спољних послова, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону” рекла је Цветковић.

Цветковић је истакла да инострани учесници који долазе на фестивал морају имају негативни PCR тест и да ће у току фестивала бити још једном тестирани, управо због потребе да пређу границу са Републиком Српском.

“Деца долазе здрава, а ми се као организатори морамо потруди да тако и остане. Замолила би наше суграђане да мало смање интереакцију са публиком. Институције нашег града које се баве здрављем су упознатe како са програмом фестивала тако и са учесницима. Домови ученика у којима ће бити смештени учесници су хигијену подигли на највећи могући ниво. Сви програми које организујемо су на отвореном. Сматрамо да смо као организатори предузели све потребне мере да смањимо ризике везане за корона вирус и надамо се да ће све проћи у најбољем реду.”

Према речима Павла Пауновића из организационог одбора фестивала, поред наступа и концерата, и ове године ће се одржати фолклорне радионице, стручни семинари, изложба народне ношње земаља учесница и хуманитарна акција.

“Од ове године имамо и нову акцију “Лицидерско срце природи” где је поред еколошких радионица, планирана садња дрвореда пријатељства у сарадњи са ЈП “Србија шуме”. Прикупљена средства од хуманитарне акције намењена су Одељењу неонатологије Опште болнице Ужице.”

“Као и сваке године велики број волонтера помаже у реализацији фестивала, њих око 100 се пријавило да буду део тима, што као водичи, редари или као део екипе који ради на штанду за хуманитарну акцију. Они су посебна наша снага, и овом приликом позивамо све младе људе да нам се прикључе”  рекао је Пауновић.

Директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић, рекла је да од самог оснивања Међународног фестивала фолклора “Лицидерско срце”, Народни музеј Ужице као установа културе, који се бави заштитом и презентацијом културног наслеђа ради на пружању помоћи овој значајној манифестацији.

Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице

“Фестивал промовише вредности националног културног наслеђа, ради на презентацији културе, фолкора, бројних учесника, домаћих и страних. Народни музеј се сваке године од самог почетка укључује у све програме фестивала, ове године тематском изложбом у Јокановића кући с краја 19 и почетком 20 века, промовишемо ношње свих учесника манифестације. Тематску изложбу ћемо обогатити нашим предметима из музејских збирки и ношњом из ужичког краја. Сви објекти Народног музеја Ужице биће отворени за посетиоце и улаз је слободан.”