Почетак јесење садње стабала у урабаној зони града
20/10/2022

Почетак јесење садње стабала у урабаној зони града

У складу са овогодишњом темом  “Заштитa животне средине- Локалне заједнице предузимају мере” и град Ужице обележава Европску недељу локалне демократије. Садњом једног стабла на Градској плажи обележен је почетак јесење садње стабала у урбаној зони града и у градској општини Севојно.

Ради се како је истакла градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам нада Јовичић, о појединачним местима где стабла недостају или се могу засадити. Према њеним речима, ове јесени је планирана садња неколико десетина стабала, а те активности биће настављене и наредних година, све док буде расположивог простора који би се могао искористити за ову намену.

“Циљ ове акције је подизање свести наших суграђана о зачају зелених површина и дрвећа у урбаној зони, као и стимулисање суграђана да и сами у својим двориштима засаде бар по једно дрво, наравно оних који за то имају расположив простор, било да су то породичне куће или стамбене заједнице. Значајно је да сви знамо да нам је једно стабло један зелени респиратор. Њихов број је изузетно битан у котлинском граду као што је наш, где сам положај града и све израженији утицај климатских промена, поред све гушћег саобраћаја и великог броја ложишта, видно утичу на квалитет ваздуха”.