Почетак изградње деонице ауто-пута Прељина-Пожега
17/05/2019

Почетак изградње деонице ауто-пута Прељина-Пожега

Председник Републике Александар Вучић присуствовао је данас заједно са потпредседницом Владе Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зораном Михајловић, почетку изградње деонице Прељина- Пожега на ауто-путу Е-763. Министарка је том приликом изјавила да нема града који се не развија набоље када се граде ауто-путеви.

“У претходних неколико година изградили смо 300 км ауто-путева, и као што су се на Коридору 10 низале фабрике и погони, тако ће бити и овде. Ауто-пут који градимо данас служи људима, да остану да живе и раде у Чачку и Лучанима, јер је Србија најлепша земља. Нека нам је са срећом почетак радова и да будемо поносни на сваки метар који будемо изградили”, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе захвалила је НР Кини јер смо део глобалног пројекта “Један појас, један пут”, подсетивши да је Србија једна од првих земаља која се прикључила овој иницијативи.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су централна и западна Србија 70 година чекале на озбиљније промене и да су после седам деценија чекања за неколико година коначно изграђени ауто-путеви и започела изградња нових.

“За Светог Николу путоваћемо од Београда до Чачка за сат времена, а већ за Видовдан отварамо деоницу од Обреновца до Чачка. И то није све, јер крећемо у изградњу најтеже деонице која ће имати 12 км тунела и неколико мостова. Чачак је чвориште у овом делу Србије и новим ауто-путевима биће повезан са Црном Гором и Босном и Херцеговином, али и Београдом. На лето почињемо изградњу и Моравског коридора од Прељине до Појата”, рекао је Вучић.

Преседник је додао да ауто-путеви нису сврха сами по себи, већ доносе живот и селима и градовима, јер инвеститори не долазе тамо где нема путева, а тамо где инвестиције стижу отварају се нова радна места и ствара се боља будућност за нашу децу.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је да је ово велики дан за западну Србију, Моравички округ и град Чачак, рекавши да су грађани овог дела Србије после деценија чекања досањали свој сан.

“Хвала председнику Александру Вучићу јер је препознао значај западне Србије, пружимо му подршку за даљи развој наше земље и повезивање са светом”, рекао је он.

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо рекла је да су два председника на недавном самиту “Појас и пут” постигла договоре за даљи заједнички развој и просперитет и посебну поруку упутила Чачанима.

“Знамо колики значај има овај ауто-пут за вас, уверена сам да ће ЦЦЦЦ учинити све да, уз вашу подршку, изгради најсавременији ауто-пут у вашем граду”, рекла је она.

Сонг Хаилианг, председник компаније „Чајна комјуникејшен констракшен“ (ЦЦЦЦ) захвалио је српској влади на подршци и поверењу да они буду градитељи ауто-пута од Прељине до Пожеге.

“Градимо у 157 земаља у свету, у Србији смо изградили мост Земун-Борча, а градимо и ауто-пут од Сурчина до Обреновца. Будите уверени да ћемо на квалитетан и најсавременији начин, у планираном року, изградити пут сарадње и просперитета две земље”, рекао је он.