Почели радови на Старом граду
07/08/2017

Почели радови на Старом граду

Данас су почели радови на конзервацији ужичке тврђаве. За ову фазу радова Министарство културе издвојило је 5,7 милиона динара и она обухвата радове на конзервацији и делимичној реконструкцији горњег и средњег града.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да је због обимности посла везаног за конзервацију и реконструкцију Старог града целокупан пројекат подењен у три фазе: прва фаза је конзервација горњег и једног дела средњег града, друга фаза обухвата радове на средњем граду и уласку на Стари град, а последња трећа фаза обухвата радове на Воденој кули. Предвиђена вредност радова у све три фазе је око 70 милиона динара.

„Завод за заштиту споменика културе је 1973. године радио на конзервацији ових зидина, ти радови су трајали до 80-их година и ови радови које данас започињемо су наставак и ревизија тих радова“- рекао је Петковић и додао да је циљ да се зидине које су под утицајем времена и људи дошле у стање у којем јесу, козервишу и да овај део Старог града постане сигуран за посетиоце.

„Осим овог посла који се тиче строго зидина Старог града градско руководство наставља  са активностима на осмишљавању додатних туристичких садржаја на Старом граду. Заједно са професором Емиром Кустурицом и нашим познатим академиком и архитектом, професором Браниславом Митровићем убразано радимо на томе, и већ следеће недеље имамо састанак са професором Митровићем и надам се да ћемо до краја године имати идејно решење, како би ушли у израду пројекта на основу кога ћемо на више места аплицирати за потребна средства“ –  рекао је Петковић.

По речима Ивана Милуновића, директора Завода за заштиту споменика културе из Краљева, на ужичкој тврђави ће бити постављене заштитне ограде и одговарајућа сигнализација и путокази који ће олакшати кретање посетилаца али и уређен видиковац.

„Завод за заштиту споменика културе је прошле и ове године ставио на своју листу приоритета ужичку тврђаву као пројекат који је најзначајнији за територију коју наш Завод покрива, територију 25 општина, а у смислу повезивања културе и туризма. Тај значај препознало је и руководство Града Ужица, које је покренуло иницијативу да се конзервира ужички Стари град. Обзиром да је овај пројекат веома значајан са аспекта националне културе аплицирали смо код Министарства културе прошле године тражећи финансијска средства за његову реализацију. Министарство је одвојило 5,7 милиона динара за ове радове, што су значајна средства, и статистички гледано, то су највећа средства које је добио један пројекат на нашој територији. Прилагодили смо тај износ средстава радовима који могу бити изведени а који су најзначајнији у овом моменту и базирали смо се на радове на средњем и горњем граду“ – рекао је Милуновић и додао да је износ који је добијен ове године довољан за почетак и да се нада да ће и следеће године бити добијена средства за наставак радова обзиром да се ради о вишегодишњем пројекту.

Рок за завршетак радова је 120 календарских дана.