Почели радови на реконструкцији крова Градске куће
09/08/2018

Почели радови на реконструкцији крова Градске куће

Започета је реконструција кровне конструкције на Градској кући. Ову зграду која је грађена од 1922-1927. године, а у периоду од 1956-1957, је дограђен спрат, тренутно користе Градска управа Града Ужица, ужичка Привредна комора и Златиборски управни округ. Посао вредан 9 милиона динара са 6 милиона финансира Привредна комора Србије односно Регионална привредна комора Златиборског управног округа а преосталих 3 милиона Град Ужице.

9 милиона динара је вредност радова на реконструкцији крова Градске куће, 6 финансира Привредна комора Србије а 3 милиона динара Град Ужице

“Ово није мали посао, на 2432 м2 крова ради се демонтажа постојећег црепа који је дотрајао, летви и даски и постављање нове конструкције крова са паропропусном фолијом и новим црепом”, рекао је при обиласку радова градоначелник Ужица Тихомир Петковић и додао да ће се радови одвијати и после подне и викендом, али и делимично ноћу обзиром на специфичност места где се врши реконструкција, а како пролазници не би имали проблема.

Петковић: “Радови ће се одвијати и после подне и викендом, али и делимично ноћу обзиром на специфичност места где се врши реконструкција, а како пролазници не би имали проблема.”

Градоначелник Петковић је напоменуо одличну сарадњу са директорком ужичке Привредне коморе Аном Лапчевић и потпредседником  Радом Љубојевићем који су по његовим речима и најзаслужнији за то што су убедили своје руководство у Београду да Привредна комора Србије уложи две трећине неопходних средстава за рекострукцију крова.

“Ово је почетак наше заједничке сарадње на пословима везаним за реконструкцију Градске куће. Имамо намеру да радимо адаптацију мокрих чворова, рекострукцију ходника који води ка Привредној комори, али смо конкурисали и код Министарства енергетике да кроз програм енергетске ефикасности радимо замену столарије и уређење фасаде чија је вредност процењена на око 44 милиона динара. Уколико добијемо подршку Министарства енергетике у висини половине потребних средстава, очекујемо да ћемо заједнички са Привредном комором финасирати другу половину средстава”, рекао је градоначелник Петковић.

Рок за завршетак радова на реконструкцији крова Градске куће је 25 дана

“Ова дивна зграда која је и под заштитом државе реконструисана је и обнављана делимично више пута, чак је и кров рађен и мењан је цреп, али овако темељна реконструкција крова није рађена иако је то било стварно неопходно обзиром да смо имали проблема са прокишњавањем на горњем нивоу што је дошло до изражаја овог кишног лета”, рекла је директорка ужичке Привредне коморе Ана Лапчевић и додала “зато је прави тренутак да се коначно овај проблем санира и на тај начин допринесе да се ово дивно здање одржава репрезентативно како и треба, као једна од најлепших зграда у нашем граду”.

 

Реконструкција била неопходна обзиром на прокишњавање на горњем нивоу што је дошло до изражаја овог кишног лета

“Привредна комора Србије и Регионална привредна комора Златиборског управног округа ће наравно и даље пратити све активности везане за реконструкцију зграде и трудићемо се да нађемо начин да се прикупе средства и за остале послове који су неопходни”, рекла је директорка Лапчевић.

Извођач радова је Грађевинско, производно, прометно и услужно предузеће „ТЕМЕЉ“ д.о.о, Бајина Башта, а рок за завршетак радова је 25 дана.