Почели радови на изградњи сувенирнице на Старом граду
25/03/2024

Почели радови на изградњи сувенирнице на Старом граду

На Старом граду данас су почели радови на изградњи објекта сувенирнице, које средствима у укупном износу од 21 милион динара, финансирају град Ужице, Министарство туризма и Туристичка организација Ужице. Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, фирма “Pop constuction” има рок од 45 дана да заврши радове, након чега ће Стари град поново бити доступан за посетиоце са још квалитетнијом туристичком понудом.

Радови подразумевају три фазе, једна је изградња самог објекта, друга подразумева обезбеђивање неопходних прикључака а трећа се односи на унутрашње опремање. Уз позив извођачима да поштују рокове, градоначелница је изразила захвалност Министарству туризма које је за овај пројекат определило 10 милиона динара.

“Радујемо се почетку радова на изградњи Инфо центра, али и радовима који ће уследити такође у овој години, везано за реконструкцију Водене куле. Недавно смо као што знате потписали уговор и Водену кулу реконструисаћемо крзо ЕУ ПРО плус програм средствима у износу од око 900 хиљада долара. Поносни на све што смо овде урадили у протеклом периоду и на данашњи изглед наше тврђаве као једног од најважнијих симбола града, настављамо даље са реализацијом свих планираних активности. Изградња сувенирнице, реконструкција Водене куле а са њом и шеталишта са десне стране  на Градској плажи сигурно ће допринети комплетнијој понуди за све туристе и посетиоце. Заједно са хидроцентралом под градом, Зеленом стазом и СтаПарком  а надамо се и пешачким мостом који ће тврђаву повезати са магистралом број посетилаца и туриста биће много, много већи у наредним годинама”, нагласила је градоначелница и додала да се упоредо са инфраструтурним радовима ради и на промоцији, па ће у овој години престонице културе велики број садржаја бити уприличен на Старом граду, хидроцентрали и СтаПараку.

“Желимо да суграђане подсетимо, а туристе и посетиоце упознамо са заиста највећим благом које овде имамо и које обнављамо и чувамо за генерације које долазе”, закључила је градоначелница.

Данијела Ђорђевић Арсић директорка Туристичке организације Ужице истиче да ће овај пројекта допринети квалитетнијој туристичкој понуди, јер ће поред куповине сувенира посетиоци и туристи овде моћи да се информишу о комлетној туристичкој понуди града.

“Врата Статог града отворили смо крајем 2021. године, у 2022. години имали смо око 5 500 а у прошлој близу 11 хиљада посетилаца. Искрено се надамо да ће већ око 1. маја моћи да примимо прве посетиоце на Стари град и у Инфо цвентар и да у овој туристичкој сезони забележимо и значајно већу посећеност”.

Са радовима на изградњи сувенирнице, изводиће се и радови на реконструкцији Градске улице и самог платоа на улазу у Стари град.