Почели радови на изградњи препумпне станице у Турици
18/10/2021

Почели радови на изградњи препумпне станице у Турици

У последњих пар година интезивно се ради на решавању проблема фекалне канализације у насељу Турица. Изграђен је фекални колектор, а ових дана отпочели су радови на изградњи препумне станице.

Укупна вредност радова на изградњи препумне станице у Турици је 21,5 милиона динара, извођач је “Домекстра”, а рок за извођење радова 120 дана. По речима Николе Максимовића директора ЈП “Ужице развој” сви грађевински радови и монтажа опреме биће завршени до краја ове године.

“После изградње фекалног колектора, а сада и препумпне станице стичу се услови за изградњу секундарне мреже и прикључење домаћинстава.  Тренутно се изводе радови на ископима, а сама машинска сала радиће се у неколико сегмената. Наредних дана радиће се бетонски, а након тога и остали грађевински радови неопходни за изградњу препумне станице. У току је и набавка опреме. Имали смо проблеме са напајањем електричном енергијом, али у договору са ЕПС-ом променићемо услове тако да ћемо и то обезбедити”.

Mаксимовић додаје и да је спремна неопходна документација за 111 домаћинстава из Турице, која ће у току наредне године бити повезана на ово постројење.

“Упоредо са тим решаваћемо и проблеме у осталим улицама у Турици и дуж Волујачког потока, тако да у наредном периоду сигурно решавамо вишегодишњи проблем становника Турице, а и загађење Ђетиње свешћемо на најмању могућу меру”.

По речима Уроша Лазића директора фирме “Домекстра”, извођача радова на фекалном колектору и препумној станици у Турици, тренутно се ради на две локације.

“Услови су тешки због високог нивоа подземних вода, али  добро смо се припремили и трудићемо се да радове изведемо у складу са пројектном документацијом и у року који је дефинисан уговором”.

У оквиру радова на фекалном колектору изграђено је 1300 метара примарног вода са 31 шахтом, а препумпна станица која се тренутно ради практично представља везу између колектора и секундарне мреже, чија изградња је планирана за почетак наредне године.