Почела реализација пројеката које финансира Влада Републике Србије
18/11/2021

Почела реализација пројеката које финансира Влада Републике Србије

Народни музеј Ужице тренутно ради на реализацији неколико важних пројеката које финансира Влада Републике Србије преко надлежних министарстава. Како истиче Славица Стефановић директорка Народног музеја Ужице, до краја ове године биће реализовани пројекти у вредности од 13 милиона динара.

“Пројекат “Уређење и опремање излагачког простора у згради Народног музеја Ужице” је из области музејског наслеђа и финансира га Министарство културе и информисања, са више од 2 милиона динара. Ради се о реконструкцији простора површине 90м2, на коју смо чекали 30 година. Поред занатско-грађевинских радове, замене инсталација, грејања, климе, електро радова, биће уграђене шине за расвету и набављен мобилијар. Када реконструкција буде завршена добићемо нови, модеран простор у коме ће моћи да се организују различите музејске манифестације, промоције књига, монографске и тематске изложбе. Такође, простор ће послужити и за дечје радионице школског и предшколског узраста.

Поред овог, Министарство културе финансирало је и пројекат “Испитивачки и сликарски конзерваторски-рестаураторски радови на Цркви Вазнесења Христовог у Рогачици” у општини Бајина Башта.

По речима директорке, конзерватори ужичког музеја ангажовани су на конзервацији 23 иконе у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика културе из Београда и Регионалним заводом из Краљева.

“Ове иконе и иконостас су у јаком лошем стању и постоји претња да дође до њиховог потпуног уништења. Руководилац овог пројекта је конзерватор из Народног музеја Драган Томановић, сликар и конзерватор који је недавно дошао са Хиландара где је радио на заштити икона”.

Трећи пројекат који финансира Министарство културе је пројекат из области дигитализације “Виртуална шетња кроз културно наслеђе Нововарошке чаршије” вредан 800 хиљада динара. Ради се о развоју мултимедијалне апликације за презентацију културног наслеђа, где су обухваћене старе градске куће, стара чаршија Нове Вароши, цркве-брвнаре у Пети и Радијевићима, џамије, археолошки локалитети.

Ускоро, како најављује директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић почиње реализација још једног важног пројекта.

“Како би смо решили проблем старе, дотрајале столарије Народни музеј Ужице конкурисао је на конкурсу за доделу средстава која су прикупљена по основу одлагања кривичног гоњења у 2021. години и добили смо средства од Министарства правде у износу од 7,5 милиона динара. Завршен је поступак јавне набавке, изабран извођач и веома брзо почеће радови на замени столарије.”

Од Министарства за рад, запошљавање социјална и борачка питања стигла је подршка у износу од 500 хиљада динара за програм обележавања значајних годишњица и датума из ослободилачких ратова. Ове године обележава се 80. годишњица борбе на Кадињачи.