Почели радови на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода на Белој Земљи
29/08/2019

Почели радови на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода на Белој Земљи

Почели су први радови у новој индустријској зони у насељу Бела Земља, који се односе на изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе инфраструктуре. У овој фази радова уз постројење биће изграђено и 1,4 km главног колектора канализационе мреже. Вредност те инвестиције је 48,3 милиона динара, а финансирају је Град Ужице и Министарство привреде, с тим што је од Министарства добијено 20,1 милион, а остало је учешће Града. Извођач, ужичка фирма Јединство, има рок 90 календарских дана да заврши радове.

По речима градоначелника Ужица Тихомира Петковића, ова канализациона мрежа и постројење ће, осим привредних објеката будуће индустријске зоне, обухватити и два насеља на Белој Земљи, Чаир 1 и Чаир 2, у којима живи око 800 становника. Он је навео и да се убрзано ради на изради пројектне документације за канализациону мрежу осталог дела насеља Бела Земља како би се из средстава Националног инвестиционог плана она у наредном периоду комплетирала.

Градоначелник је навео и да је завршен тендер за израду пројектне документације за главну саобраћајницу у оквиру будуће индустријске зоне, па се очекује да већ почетком наредне године ,уз помоће Владе, буду завршени и ти радови.

Петковић је истакао да се очекује и помоћ Владе и председника Вучића да у наредном периоду кроз Национални инвестициони план Град Ужице добије значајна средства за завршетак индустријске зоне, а након тога и помоћ око довођења значајног и великог инвеститора на ову локацију и да ће након тога велики део незапослених Ужичана имати прилику да се запосли у тим компанијама које ће овде градити своја постројења.

Петковић је рекао да уз многобројне добити које доноси нова индустријска зона, она носи и један проблем који се огледа у сечи дрвећа на овој локацији: “Ми смо свесни тога и желимо да будемо одговорни према генерацијама које ће живети после нас и већ смо доказали да јесмо одговорни, јер смо кроз конкурс Министарства за заштиту животне средине добили део новца за пошумљавање 5,22 хектара на локацијама у Великом парку и изнад Белог гробља. Очекујем да већ почетком наредне године буде пошумљено још десет хектара на другим локацијама, пре него што се посече шума на локацији будуће индустријске зоне.”