"Плетиљама у част" манифестација у Ери културе
11/06/2024

“Плетиљама у част” манифестација у Ери културе

Промоцијом књиге “Добрила” аутора Зорана Јеремића, на енглеском језику, која је издата уз подршку Делегације Европске уније у Србији, отворена је манифестација “Плетиљама у част”, уприличена у Музеју на отвореном “Старо село” у Сирогојну у присуству амбасадора ЕУ у Србији Емануела Жиофреа, Станка Благојевића, вд помоћника министра за међународне односе и европске интеграције у области културе и градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић. Манифестација је део програма “Ера културе”.

Истакавши да пројекат Престоница културе Србије, не би био изводљив без велике подршке Министарства културе Републике Србије, али и препознавања и доприноса Европске уније у Србији, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, подсетила је да град Ужице годинама уназад, негује и чува добру сарадњу и односе из којих произилазе квалитетни и дугорочно одрживи пројекти.

“Мотив  данашњег окупљања је једна изузетна жена, која је умеће прављења производа од вуне претворила у високу моду, оживела Ужички и Златиборски крај, претворивши их у центар моде и привредну силу. Добрила Васиљевић Смиљанић била је фасцинирана сусретима са мештанкама које су, како је говорила, имале чаробне руке. Њена креативност, као и дар за комуникацију и организацију, пласирале су ревије зимских рукотворина, не само у бившој Југославији, већ и у целом свету. Она није само учинила да рукотворине плетиља носе многе светски познате жене, попут краљице Елизабете и Софије Лорен, већ је учинила да стотине жена из ужичког и златиборског краја краја раде, зарађују и стварају историју”, нагласила је градоначелница.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре изразио је задовољство што присуствује догађају, којим се одаје част плетиљама.

“На овај начин промовишемо солидарност, инклузивност и родну равоправност, које чине основна начела Европске уније. Одајемо и почаст једној посебној дами која је инспирасала жене на овим просторима да пронађу снагу и храброст да делују и своје снове претворе у јавност. Добрилина прича нас је инспирисала да установимо годишњу награду која носи њено име”.

Станко Благојевић, вд помоћника министра за међународне односе и европске интеграције у области културе, истакао је да ће Министарство културе наставити да пружа подршку на све могуће начине, како би се наставила промоција Сирогојна, као једне од најпрепознатљивијих слика Србије, које су постале део истинског наслеђа свуда у свету.

“Ваша подршка и ангажовање су од великог значаја за даљи развој културе и уметности, као и за промоцију родне равноправности”, истакла је Светлана Ћалдовић директорка Музеја на отвореном “Старо село” Сирогојно, уз захвалност свима, који су дали допринос да се напише и изда књига “Добрила” на енглеском језику.

Манифестација је употпуњена ексклузивним мини концертом “Прело – Коло Пријатељства”, на којем су наступили солисти Националног ансамбла игара и песама “Коло” и познати српски уметници.