План враћа сјај и нове садржаје ужичком Старом граду
25/12/2018

План враћа сјај и нове садржаје ужичком Старом граду

Данас је у Градској кући одржана јавна расправа у вези израде Плана детаљне регулације “Стари град”. Поред представника Града Ужица, обрађивача и носиоца израде Плана, Завода за заштиту споменика културе Краљево, јавних предузећа, у раду је учествовао и велики број грађана и потенцијалних инвеститора.

Циљ састанка било је креирање реалнијих и квалитетнијих планских решења кроз препознавање потреба инвеститора, намена и капацитета, кроз инфраструктурно опремање и кроз квалитетније информације о потребним условима организација и предузећа која издају услове. Израду плана “Стари град” финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма ЕУ ПРО.

Заменик градоначелника Немања Нешић је, говорећи о значају Старог града, навео да је Тврђава седам векова ту и да представља симбол Ужица:

“У тих седам векова, она је мењала свој изглед, своје господаре, намену, али оно што је константа јесте да Стари град постоји ту, уз Ужице, са Ужицем и постоји због Ужица. Емоција која постоји између Старог града и Ужица преживела је све оно што се издогађало у протеклим вековима, чак и оно када су велике силе у деветнаестом веку одлучиле да минирају Тврђаву.

И ето, пре две године, покренули смо активности да том историјском и културном споменику вратимо стару вредност. Сада је то све добило чврсту форму, у тим смо укључили најеминентније српске стручњаке у овим областима. И резултати су све видљивији, па су их људи из ЕУ ПРО препознали и уз, финансијску помоћ, обезбедили и техничку подршку.”