Градоначелник Петковић: "Здравствени радници - ужички хероји овог времена"
02/04/2020

Градоначелник Петковић: “Здравствени радници – ужички хероји овог времена”

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић приликом данашње посете ужичкој болници исказао је дивљење и захвалност здравственим радницима који раде у нашем граду – докторима, медицинским сестрама, лаборанатима, запосленим у Заводу за јавно здравље: “Они су ужички хероји овог времена, који даноноћним и целодневним радом доприносе очувању здравља Ужичана и свих становника Златиборског округа.”

Градоначелник је истакао да разуме да су запослени у Заводу за јавно здравље на ивици снаге, да су уморни јер већ данима узимају и тестирају узорке од људи за које се сумња да су оболели, али и због чињенице да велики број људи који су у самоизлоацији свакодневно зову и прате.

“Желим им да буду здрави и да имају енергије и да је сачувају за дане који ће можда бити тежи него ови што су били до сада.”

Градоначелник наводи и да велики број запослених у Општој болници Ужице и Дому здравља даноноћно ради на очувању здравља и оних редовних пацијената и оних који долазе под сумњом да су оболели и да за сада, срећом, хоспитализују мали број оних заражених корона вирусом.

“У Општој болници се напорно ради на припремама за дане који следе, обезбеђени су добри услови, и све је спремно да се на најбољи начин одговори изазовима који следе и да се сачува здравље Ужичана и свих становника Златиборског округа.”

Градоначелник је истакао да локална самоуправа ових дана уз све друге задатке пре свега стоји на располагању и ради у служби здравствених институција и служби здравља грађана.

“Брзо смо реаговали у моменту када је стигао захтев од руководства Здравственог центра за набавку најнеопходнијих материјала и опреме и издвојили 500 000 динара у те сврхе, затим смо обезбедили и помоћ наших пријатеља из Кине која ће стићи убрзо.”

Посебну захвалност градоначелник је изразио хуманим Ужичанима, којих је из дана у дан све више и који својим донацијама здравственим установама значајно доприносе њиховом квалитетном раду и очувању здравља Ужичана.

Директор Здравственог центра Ужице Милош Божовић истиче да су три опште болнице и десет домова здравља у оквиру Здравственог центра Ужице потпуно спремни да, по налозима Министарства здравља, извршавају све своје обавезе. Божовић наводи да ће, уколико буде потребе, у оквиру Опште болнице Ужице бити спремно око 350 места за заражене корона вирусом, а да у оквиру других болница, које су у саставу Здравственог центра Ужице, постоји могућност опремања још додатних 150.

Божовић је рекао да болнице и домови здравља у оквиру Здравственог центра Ужице раде нормално и да се сва хитна стања примају и за дијагностику и за оперативне процедуре и хемио терапију.

 

“Сви домови здравља имају своје изолационе јединице које раде до 22 часа”, наводи директор Божовић и додаје да има довољно медицинских сестара и доктора: “Према уредби Владе Републике Србије примили смо 70 медицинских сестара  и 30 доктора на неодређено на нивоу Здравственог центра.”

Божовић напомиње да Здравствени центар има довољно маски, заштитних одела, рукавица: “Поред редовних испорука које ради држава по устаљеном протоколу, помаже нам и велики број појединаца и привредника. Инсистирамо на заштити и безбедности здравствених радника, јер само ако њих сачувамо, сачуваћемо и наше грађанство.”

“Општа болница Ужице се организовала у спровођењу свих превентивних мера тако да спречимо ширење корона вируса. Све службе Болнице раде, а највише посла имају инфектолози. Примају се сви сумњиви пацијенти и на основу потврђених резултата, које свакодневно шаљемо на Торлак, уколико су позитивни пацијенти се задржавају, а затим се транспортују даље”- наводи Јелена Раковић Радивојевић директорка Опште болнице Ужице.