Петковић: "Стекли су се услови за поновно коришћење воде из акумулације Врутци"
31/01/2019

Петковић: “Стекли су се услови за поновно коришћење воде из акумулације Врутци”

Након пет година од појављивања алги у акумулацији Врутци, и свега две године од почетка захтевних, сложених и скупих радова на реконструкцији и доградњи фабрике воде “Петар Антонијевић” у Ужицу, данас су започете активности у циљу преласка на редовно снабдевање грађана Ужица водом са акумулације Врутци, како је то било и деценијама пре појаве алги. Ове активности ће, по речима градоначелника Ужица Тихомира Петковића, трајати 20-25 дана у зависности од трајања неопходних анализа воде.

Вечерас ће се, после пет година, поново пустити вода са акумулације Врутци, која ће бити прерађена, сада у новом постројењу, а након тога испуштена у кишну канализацију и неће улазити у водоводну мрежу града. Ово је, по речима градоначелника, неопходно како би се урадиле потребне анализе воде из акумулације Врутци након прераде најсавременијим технологијама којим располаже нова фабрика воде.

Обзиром да се на резултате ових анализа чека око 10 дана, грађани Ужица ће већ од сутра ујутру поново пити воду са Сушичких врела, све док резултати не буду готови.

Након добијања резултата о квалитету воде из акумулације Врутци, прерађене у новој фабрици, у водоводну мрежу града ће бити пуштена вода из акумулације Врутци, која ће у првих десет дана бити “техничка”, односно вода за санитарно-хигијенску употребу. “Тих десет дана, један део грађана Ужица, њих око 50.000, ће имати обезбеђену воду за пиће из цистерни и флаширану воду.”- рекао је Петковић и додао:

“За то време неопходно је урадити три узастопне анализе воде са Врутака у водоводној мрежи, што ће трајати од 12 до 15 дана. Уколико оне покажу да је вода доброг квалитета, очекујемо да око 20-25. фебруара грађани Ужица почну поново да користе воду са акумулације Врутци као извор снабдевања пијаћом водом.”

“Додатна повољна околност је и чињеница да се након последње “велике” анализе сирове воде из акумулације Врутци показало да је вода у акумулацији одличног квалитета и да на местима са којих се узима вода нема алги.”- рекао је Петковић.

Оцењујући овај пројекат као најважнији за Ужичане у последњих неколико деценија градоначелник Петковић је истакао захвалност Влади Републике Србије и Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре на великој подршци коју су све време трајања реализације пројекта пружали Ужицу.

“У претходне две године  је Влада републике Србије преко Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре уложила око 6 милиона евра у фабрику воде, осим тога Водовод је са 50 милиона динара финансирао додатне радове и Град Ужице са 20 милиона измештање далековода.”- навео је Петковић.