Петковић: "Долази велики новац за решавање неких од кључних проблема у граду"
20/06/2019

Петковић: “Долази велики новац за решавање неких од кључних проблема у граду”

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је на данашњој конференцији сазваној поводом информисања јавности у вези активности локалне самоуправе на пољу решавања приоритетних проблема града везаних за водоводну и канализациону мрежу и решавања питања отпадних вода навео да је у протеклих неколико месеци доста тога урађено.

Када је реч о активностима везаним за изградњу регионалног постројења за пречишћавање отпадних вода које ће, по предлогу из Предстудије бити позиционирано у Пожеги оно ће, како наводи Петковић, прерађивати отпадне воде из Ужица, Ариља и Пожеге. Општине Ивањица и Косјерић, које су такође биле део Предстудије изводљивости овог пројекта, која је пре неколико дана презентована, радиће засебна постројења на својим територијама.

“Ова студија је показала да је исплативо да се гради постројење регионалног типа у Пожеги. Предрачунска вредност овог пројекта је око 70 милиона евра од којих ће, верујемо у ту могућност,  50 % средстава бити из фондова ЕУ, 40% од надлежног министарства, 5 % из кредита, а преосталих 5% ће бити учешће локалне самоуправе”, навео је градоначелник и додао: “Следећи корак је заједнички састанак учесника у пројекту у ресорном министарству и покретање поступка, прво израде коначне студије, потом пројектне документације и напокон и реализације пројекта.”

Друга активност је, наводи Петковић, реконструкција дотрајалих цевовода, који су приоритет, а то су цевовод високе зоне у граду и магистрални цевовод у Севојну у Улици Хероја Дејовића, где су врло чести кварови који ометају редовно водоснабдевање. Градоначелник Петковић је истакао да ће за реализацију ових пројеката, уз пројекат аутоматизације система даљинског управљања и надзора водоснабдевања, бити добијено око 2 милиона евра од Канцеларије за јавна улагања и да очекује да ти радови почну до краја године.

Гарадоначелник Петковић је истакао и да ће Град Ужице највероватније моћи од наредне године да рачуна и на средства Канцеларије за јавна улагања намењена за реконструкцију дотрајале и изградњу нове фекалне мреже у граду и додао да су приоритети у Ужицу, када је реч о фекалној канализацији, решавање тог проблема у Турици, на Белој Земљи и севојничком пољу.

“Искористивши нову индустријску зону као добар разлог, на Белој Земљи градимо постројење за пречишћавање отпадних вода за чију изградњу смо добили финансијску подршку Републике, чиме се решава питање канализације за 800 становника, а наредних година решићемо питање канализације и преосталог дела овог насеља”-рекао је Петковић.

Петковић: “За решавање проблема канализације у насељу Турица потребно око 5 милиона евра”

Осврнувши се на дезинформације, које су објављене у јавности у протеклом периоду, везане за решавање питања отпадних вода у Турици у којима се наводи да за то треба свега 200 000 евра, градоначелник Петковић је изнео податке које такве тврдње дематују: “Да би се решило питање канализације у Турици морају се најпре раздвојити кишна и фекална канализација. Да се потпуно реши кишна канализација неопходно је 3 милиона евра, да се реши питање фекалне канализације неопходно је 500 000 евра и неопходно је око милион евра за решавање фекалне канализације која иде Волујачким потоком а која је највећи загађивач воде на плажи.”

“Ове године почињемо са решавањем проблема канализације у Турици, радићемо кишну канализацију у улицама Иве Андрића, Радничког батаљона, Душана Поповића и Станоја Главаша што представља само део кишне канализације у овом насељу, али је значајан део и инвестиција која вреди око 400 000 евра”-наводи градоначелник.

Петковић је рекао и да ће ЈКП Водовод прерадити постојећи пројекат фекалне канализације у Турици до краја године, како би се већ наредне године аплицирало за средства за његову реализацију код Канцеларије за јавна улагања, јер ће у Канцеларији од 2020. имати одвојена средства за те намене.