Пешачењем и упoтребом еколошки прихватљивих горива до здравијег окружења
21/09/2021

Пешачењем и упoтребом еколошки прихватљивих горива до здравијег окружења

“Обележавајући Европску недељу мобилности Град Ужице спровео је читав низ активности а све са циљем да се суграђанима скрене пажња на важност здравог животног окружења, у чијем стварању сви заједно морамо учествовати”, каже Слободан Шиљковић, члан Градског већа.

По његовим речима све активности које су промовисане требало би да буду пример како да се у будућности понашамо.

“Кад год је то могуће користимо немоторизована превозна средства, пешачење или вожња бицикла нису само алтернатива већ и услов да будемо здрави. Ми ћемо покушати да у наредном периоду обезбедимо и додатне пешачке стазе, а ускоро ће бити завршена стаза која повезује месне заједндице Крчагово и Царина. Грађани који живе у овим деловима града моћи ће пешке да дођу до тржних центара, продавница, до Болнице, или Градског  базена и Медицинске школе. Искористићу прилику и да суграђане позовем на бициклистичку вожњу од Градске плаже до Стапарске бање у суботу 25. септембра, са почетком у 11 часова”.

Мирослав Ивановић из РРА Златибор подсећа да град Ужице располаже зеленом стазом у клисури реке Ђетиње, где у сарадњи са бројним удружењима и Регионалном развојном агенцијом организује бројне спортске и рекреативне активности.

“Поред тога план града и РРА Златибор јесте да ово подручје заштићене природе, активира и промовише мало више за грађанe и посетиоце у погледу рекреативних активности. Заједно са члановима удружења који упражњавају различите врсте спортова као што су спортско пењање, риболов, планинарење, пешачење, РРА Златибор планира да направи платформу која ће бити посвећена клисури реке Ђетиње кроз пројекат ТЕМАТИК. Платформа ће имати основни циљ да промовише заштићено подручје културне вредности у клисури, али и све активности које су доступне посетиоцима, с тим да је планирано да платформа буде ажурирана сваки дан, да сва удружења и сви актери у клисури ажурирају те информације и најављују догађаје”.

Град је раписао јавни позив за избор новог превозника у градском и приградском саобраћају, а један од основних услова је што већи број аутобуса који ће испуњавати услове у погледу што мањег емитовања штетних издувних гасова. Поред тога и такси удружења препознала су важност ове теме па је из дана у дан на улицама и већи број возила са малом емисијом аерозагађења.

Лазар Мандић из такси удружења “Лептир” истиче да су  врло радо искористили субвенције за куповину нових возила од стране Владе Републике Србије.

“Као удружење добили смо 12 возила у претходној години. Та одлука много значи пре свега за еколошку средину поготову за град као што је Ужице, где имамо проблем са аерозагађењем. Субвенција по возилу је 8 000 евра неповратно, с тим што је услов да возило мора бити најмање три године у јавном превозу. Возила која смо купили боља су у сваком погледу од ових сада. Савремени мотори са малом емисијом аерозагађења, користе класичне алтернативне изворе енергије, нарочито ови такозвани мотори који користе и струју и гас. Аерозагађење је сведено на минималну меру, за разлику од ових старијих типова возила као што су еуро 2, 3, 4, где је емисија штетних гасова заиста велика, посебно у зимском периоду.”

Обележавање Европске недеље мобилнбости наставња се сутра. Од 10 часова планирана је акција на полигону ОШ “Алекса Дејовић” у Севојну уз учешће ученика, представика Града и МУП-а.