"Пажљивкова смотра 2023", одржано општинско такмичење најбољи се пласирали на регионално
08/03/2023

“Пажљивкова смотра 2023”, одржано општинско такмичење најбољи се пласирали на регионално

Екипе предшколаца ОШ ” Нада Матић”, ученика првог разреда ОШ ” Душан Јерковић” и ученика другог разреда ОШ ” Нада Матић” пласирале су се на регионалну “Пажљивкову смотру”, после општинског такмичења одржаног у уторак 7. марта у организацији Савета за безбедност саобраћаја града Ужица и секције за безбедност саобраћаја ТШ “Радоје Љубичић”.

“Пажљивкова смотра”, пројекат који је покренула Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије реализује се ове године у више од 70 локалних самоуправа, а у Ужицу њиме је обухваћено преко 2 хиљаде деце предшколског узраста, првог и другог разреда. Према речима професора ТШ “Радоје Љубичић” Милоша Милутиновића, деца су се за такмичење припремала са васпитачицама и учитељицама користећи бојанке и интерактивне књиге које су добила сва деца у нашем граду.

“Након тога су одрадили школску смотру и на основу прегледаних тестова и обрађених резултата Агенција за безбедност саобраћаја формирала је екипе за општинску смотру чији победници ће се пласирати на регионалну смотру, која ће се одржати у наредном периоду. Циљ ове акције је формирање исправних ставова о безбедном учешћу у саобраћају код деце, јер деца кроз игру и забаву обнављају досадашња и стичу нова знања о саобраћају. Док се такмиче и забављају анализирају се грешке које деца праве и на основу тога се усмерава даља едукација коју ће даље спроводити родитељи, васпитачи, учитељи, секција Саобраћајне школе као и други носиоци активности везани за безбедност саобраћаја у нашем граду”.

Милутиновић додаје да је Савет за безбедност саобраћаја града Ужица препознао унапређење саобраћајног васпитања и образовања деце, као значајан сегмент у побољшању безбедности саобраћаја у нашем граду али да значајну улогу имају и сви остали носиоци активности као и  медији који прате овакве акције и преносе кључне поруке са њих.