Пандемија корона вируса смањила градски буџет
01/10/2020

Пандемија корона вируса смањила градски буџет

Планирани буџет Града Ужица за 2020. годину, који је износио око 3,27 милијарди динара, услед смањења прихода изазваног пандемијом корона вируса, претрпеће и трећи ребаланс.

Градски већник за финансије Миодраг Петковић истакао је да је буџетом за 2020. годину обезбеђено довољно средстава за реализацију најважнијих пројеката, као и да ће Град изаћи добро после ове кризе и да грађани не треба да имају сумњу да је кроз овај буџет обезбеђена потребна стабилност.

“У току буџетске године ради се неколико ребаланса у сврху остваривања дефинисаних циљева потребних за функционисање Града.  Овај ребаланс буџета пре свега представља усклађивање планираног буџета за 2020. годину са актуелном ситуацијом, односно са ефектима и последицама кризе изазване пандемијом вируса Ковид 19. У овој години дошло је до разумљивог смањења буџетских прихода и процене су да је то сада на нивоу око 10%. Пре свега смањени су приходи по основу пореза на доходак, односно пореза на зараде, али имајући у виду да је то део једног квалитетног економског пакета у оквиру мера подршке Владе Републике Србије везано за подстицаје привреди и очувању радних места, подстицају предузетништва, евидентно је да ћемо те недостајуће приходе у овој години, остварити у 2021. и 2022. години онако како је то планирано мерама подршке.”

“Такође, дошло је до успоравања и смањења одређених локалних прихода као што је порез на имовину. Ситуација са Ковидом 19 захтева значајна средства и издвајања пре свега за јавно здравље у овој години везано за социјалну политику и комуналну инфраструктуру односно за комуналну делатности. План је да трећим ребалансом буџета умањимо приходе планиране и очекиване буџетом Града за 2020. годину у износу од 164 милиона динара и за толико умањујемо и расходе у овој години.

Тренутно имамо смањење прихода јер услед отежаног рада због пандемије и успорених активности, расходна страна у једном делу буџета је смањена. У овој години је потреба за очувањем јавног здравља и као Град имамо значајне и ванредне трошкове у овој области. Око 10 милиона динара издвојено је за опремање нове Ковид болнице у Крчагову, такође значајна средства се издвајају за дезинфекцију Града, установа. У овим условима успели смо да буџетом обезбедимо 50 милиона динара за пројекат реконструкције Здравственог центра и Опште болнице што је свакако један од пројеката и приоритета Владе Републике Србије и нашег Града за наредне године и очекивања су да ће вредност пројекта бити више од 20 милиона евра.

Посвећени смо и питањима која се тичу екологије, енергетске ефикасности. Успели смо да обезбедимо средства од Владе Републике Србије и уз наше учешће за гасну котларницу Центра за мајку и дете и Дома здравља, један од важнијих пројеката за наш Град. 40 милиона динара у 2020. години и поред кризе са вирусом, опредељена су за субвенције домаћинствима у области екологије и као Град предњачимо у Србији са овим мерама.”

 

“Треба истаћи да од марта 2019. године нисмо наплаћивали еко таксу од домаћинстава и по садашњим законским решењима нећемо наплаћивати, а од ове године крећемо са наплатом накнаде за заштиту животне средине од стране предузећа. И у условима смањеног прихода од еко таксе успевамо да више средстава у 2020. години одвајамо за област екологије и заштите животне средине.

Једна од важних тема посебно у овој години јесте функционисање и Предшколске установе, брига за наше најмлађе. Град највећи део средстава опредељује за финансирање ове установе, ребалансом је и ове године обезбеђено довољно средстава, иако је успорена наплата када је реч о учешћу родитеља везано за боравак деце у вртићима.

Из градског буџета овим ребалансом обезбеђено је довољно средстава за функционисање установа образовања. Имали смо додатне трошкове везане за дезинфекцију и набавку алкохола, маски запослених у нашим основним и средњим школама.

Установе културе у 2020. години функционишу у прилично нижем обиму, кроз буџет обезбеђујемо довољно средстава за функционисање наших репрезентативних, пре свега установа културе који су носиоци културног живота у Златиборском округу и шире. Поред неопходних редовних средстава за функционисање установа културе, у овој години завршавамо партерно уређење Народног музеја, као и пројекат енергетске ефикасности Народног позоришта.

Буџетом Града значајна средства издвајају се за социјалну заштиту, популациону политику и за дечију заштиту.

У 2020. години имали смо већи буџет за спорт, видећемо како ће то изгледати следеће године, чињеница је да су се наше спортске екипе и клубови такмичили онако како је то ситуација дозвољава и налагала, али смо определили значајна средства желећи да дамо подршку и нашем спорту.

2020. година је рекордна кад је реч и о субвенцијама пољопривредницима и у највећој мери су искоришћене и добро је да се све више и више средстава улаже у пољопривреду.

Радови на Старом граду

У нашем граду постоји перспектива за развој туризма и туризам је нешто на шта ми рачунамо у наредном периоду. Овим ребалансом смо обезбедили довољно средстава за функционисање и локалне и регионалне Туристичке организације, али оно што је још важније у овој години, поред кризе, наставили смо са инвестиционим улагањима, односно са развојним пројектима који се тичу радова на Старом граду, развојним пројектима у области туризма који се тичу завршетка радова на реплици неолитског насеља у Стапарској бањи.

Неолитско насеље у Стапарској бањи ускоро спремно за посетиоце

“У овој години обезбедили смо значајна средстава, а и ребалансом извршили потребне корекције када је реч о финансирању комуналних делатности. Финансирање саобраћајне, путне инфараструктуре, радимо и даље колико год је тешка ситуација са реалним могућностима. Тренутно је у току завршетак радова на Влајковом тргу, као и реконструкција дела Малог парка. Из буџета су издвојена значајна средстава за проширење водоводне мреже. После неколико деценија имамо значајне и озбиљне реконструкције у Карађорђевој улици, Улици Иве Андрића, Душана Поповића. Обезбеђена су средства потребна за радове које се тичу регулисања питања фекалне канализације у Турици.

У ову годину смо ушли доста добро припремљени  са обезбеђеним новцем за добар део ових пројеката и поред великог удара на буџет и поред кризе успевамо да одговорно се понашамо, рационално располажемо са средствима и да на тај начин буџетом дефинисане развојне циљеве нашег града, као и оне уобичајене ствари које се финансирају буџетом, успевамо да решавамо, и да на адекватан начин буџетом одговарамо.

Буџет је један компромис између потреба, жеља и реалних могућности и тако се односимо планирајући буџет Града и на тај начин шаљемо поруку шта је могуће урадити, шта је реално, како би наш град функционисао и како би се успешно развијао.”

Грађани своје предлоге, сугестије везане за ребаланс буџета могу слати на сајт Града путем апликације Заједно до добрих одлука. Јавна расправа по овом питању биће одржана 13. октобра.

“Чињеница је да је сада месец октобар и да суштински везано за ову годину не можемо вршити драстичне измене, али ово је период када се припрема буџет за 2021. годину и добро је да сви узмемо учешће у јавној расправи да дајемо предлоге и сугестије, јер увек је важно и квалитет је кад више људи узме учешће и даје предлоге.