Пакети помоћи најпре најугроженијима
27/03/2020

Пакети помоћи најпре најугроженијима

У току је подела пакета помоћи најсиромашнијим Ужичанима. Штаб за ванредне ситуације Града Ужица у сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом одлучили су да поделе пакете помоћи својим суграђанима, који су у тешкој материјалној ситуацији.

Секретар Црвеног крста Ужице Драгомир Ћитић наводи да је подела започета у уторак и трајаће ове и наредне седмице, а прво се деле пакети на територији града и Градске општине Севојно, а како буду пристизали спискови са села, тако ће се делити и на том подручју. Због ситуације са корона вирусом и боље организације поделе, уведена је новина да корисници могу доћи по пакет само на позив Центра за социјални рад како се не би стварале гужве.

Председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић је овим поводом рекао:

“У овим тешким тренуцима када цео свет, наша држава па и град Ужице, воде једну озбиљну и, рекао бих, пресудну борбу за сваки људски живот, имамо један други аспект у нашем друштву, имамо људе који веома тешко живе, који су тежег материјалног положаја и који су тај проблем имали и пре ове ситуације. Са друге стране, ових дана нам се јављају људи који су због новонастале ситуације доспели у један тежак материјални положај.”

Председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић: “Прво помоћи људима којима је то најпотребније”

“Сви ми заједно као друштво, град, локална самоуправа, ћемо учинити све да сви људи добију помоћ како би целу ову ситуацију преживели. Међутим, оно што ја очекујем од наших суграђана и упућујем апел, јесте да је управо ово тренутак када треба да покажемо и хуманост и достојанство, али и прибраност и стрпљење, да прво помогнемо људима којима је то најпотребније, оним људима који немају никаква примања, оним људима који јесу истински материјално угрожени. Сви они други људи који имају нека примања и који су пре овога свега имали нека примања, сигуран сам да могу да буду стрпљиви и да ће поред тога што у овом тренутку имају неке материјалне проблеме, финансијске проблеме, знати да препознају да постоје неки људи који су у тежој ситуацији него они сами”- навео је Митровић.

Ана Урошевић директорка ужичког Центра за социјални рад

По речима Ане Урошевић директорке ужичког Центра за социјални рад, ова установа на евиденцији има 1200 корисника, а направљени су спискови тих корисника по приоритетима како би пакети стигли до оних најугроженијих. Првих 400 пакета који се деле ових дана одабрано је управо на тај начин.

“Критеријуми којима смо се водили при одређивању приоритета су да су то лица старија од 65 година која немају никаква примања, то су старачка, самачка домаћинства, то су корисници новчане социјалне помоћи, самохране мајке и очеви, ромске породице”- навела је Урошевић.