Озељењавање површина у ужем центру града
24/11/2020

Озељењавање површина у ужем центру града

Град Ужице и Јавно комунално предузеће “Биоктош” настављају озељењавање површина у ужем центру града на неколико локација: на Слануши, код Ерине кафане, у улицама Љубе Стојановића и Николе Пашића (код Зелене пијаце) и у Крчагову.

Према речима члана Градског већа Ивана Станисављевића планирано је да се попуне дрвореди садницама које недостају.

“Из објективних разлога су се нека стабла осушила у претходном периоду, тако да ће бити замењено 14 садница. Посадићемо 8 садница јавора, један ситнолисти јавор, 4 кестена и један бели јасен. Ова стабла неће само улепшати наш град већ ће у наредном периоду помоћи у побољшању квалитета ваздуха, јер свако стабло се рачуна. Следеће године планирамо да на свим локалитетима у граду на којима из неког разлога дође до сушења или пропадања стабала, та стабла заменимо и посадимо однеговане саднице као што смо сада урадили, које ће сигурно допринети бољем квалитету ваздуха и лепоти нашег града.”

Станисављевић је подсетио и да се приводе крају радови на пошумљавању 9,22 ha на територији нашег града: “Највише ће нових стабала бити у Крчагову код нове цркве. Такође, биће извршено пошумљавање на Љубањама, око депоније Дубоко, где садимо ветрозаштитни појас, и на Градској плажи и то на три парцеле. Са прошлогодишњим пошумљавањем од 5,22ha и 9,22ha који се реализују у овој години, ми смо сигурно једна од ретких локалних самоуправа која је посадила оволики зелени појас на својој површини у ужем и ширем центру града” истакао је Станисављевић.

Станисављевић је навео да је завршена и акција “16 хиљада стабала за 16 хиљада ложишта”, која је уместо на пролеће, због корона вируса, спроведена тек пре месец дана.

“Око 400 суграђана се пријавило за саднице, сматрамо да је акција била успешна, иако смо очекивали мало већи број да ће се пријавити. Трудићемо се да у наредном периоду осмислимо још неку акцију овог типа.”