Ове године без пливања за Богојављенски крст
18/01/2021

Ове године без пливања за Богојављенски крст

На основу препоруке Градског штаба за ванредне ситуације, а уз сагласност свештенства Српске православне цркве у Ужицу, манифестација Пливање за Богојављенски крст ове године неће бити одржана због епидемиолошке ситуације.

Градски штаб за ванредне ситуације указао је да је епидемиолшка ситуација у граду Ужицу, без обзира на тренд благог смањења броја позитивних особа на дневном нивоу и даље несигурна и нестабилна. Манифестација “Пливање за Богојављенски крст” је масовна уз садржаје у којима није могуће предузимање потребних противепидемијских мера и постоји ризик од угрожавања безбедности учесника – пливача. Поред тога у граду Ужицу је проглашена ванредна ситуација па су у сладу са Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID 19(“Службени гласник РС”. бр. 151/2020, 152/2020, 153/2020, 156/2020, 158/2020 и 1/2021.) на снази су ограничења која се тичу броја лица која се могу окупити на јавном месту уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите, као и ограничења у вези са одржавањем манифестација.

Због свега наведеног Градски штаба за ванредне ситуације препоручио је да се манифестација “Пливање за Богојављенски крст” у граду Ужицу, ове године не одржи и указао да уколико је став организатора да се Богојављење обележи на другачији начин, том приликом морају се поштовати све прописане противепидемијске мере.