Отворено Међународно пијанистичко такмичење
04/04/2024

Отворено Међународно пијанистичко такмичење

Солистичким концертом лауреата прошлогодишњег такмичења Ивана Чернухина, у Свечаној сали Градске куће отворено је шесто по реду Пијанистичко такмичење у организацији Музичке школе “Војислав Лале Стефановић”. Учесницима такмичења, које од ове године има међународни карактер, обратила се и градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић, пожелевши им добродошлицу у град Ужице, националну престоницу културе Србије.

“Најлепши су они сусрети чији поводи су младост, таленат и предан рад”, истакла је градоначелница уз подсећање да је град пружио неопходну подршку како би од школског, када је почело, ово такмичење данас прерасло у међународно.

“Град Ужице увек је ту да бодри и безрезервно подржи све манифестације које за циљ имају сусрете и промоцију талента, и које ће, својим квалитетом, прерасти у традицију и један од симбола града Ужица.  Један од најважнијих аспеката овог такмичења јесте и велика улога у развоју културе и пијанизма, као и одговорно улагање у даљи развој младих талената из Србије, али и региона. Стога, наша Музичка школа и наше Ужице биће достојни и срдачни домаћини који ће, опет, показати своју посвећеност и вољу да окупе младе таленте, пруже им подршку и афирмативно сагледају њихов таленат и учинак. Само заједно, бодрећи младост и радећи за будуће генерације, можемо очекивати светлу будућност, за коју предано радимо и у коју безрезервно улажемо. Хвала вам што сте део Ере културе и што, изнова, показујете какве таленте и какве ресурсе Ужице има и њима се поноси”.

Према речима Небојше Ђуричића, директора Музичке школе “Војислав Лале Стефановић”  пијанистичко такмичење, које се одвија неколико година уназад, својеврстан је допринос развоју пијанистичке педагогије и извођаштва на нивоу основне и средње музичке школе у граду и региону. Такође и тек је први догађај који Музичка школа организује у оквиру програма Ужице- Престоница културе Србије.

“Ово такмичење је још једна у низу манифестација којом, као школа, доприносимо развоју културног живота наше средине, стављајући у фокус класичну музику и ширећи свест о правим вредностима. Сматрам да је међусобна размена знања и искуства међу учесницима такмичења, ученицима и њиховим наставницима, драгоцена. Ученици на оваквим такмичењима добијају прилику да провере, потврде и унапреде свој таленат и знање, као и своје људске вредности непрестаним усавршавањем и тежњом ка професиоинализму”, нагласио је Ђуричић.

Такмичење траје до 6. априла, уз учешће ученика из 18 градова, међу којима су први пут и учесници из из Босне и Херцеговине и Црне Горе.