Отворена изложба "Ужице у Дринској бановини 1929-1941"
15/07/2021

Отворена изложба “Ужице у Дринској бановини 1929-1941”

Поводом 75 година рада Народног музеја Ужице, у изложбеном простору Јокановића куће отворена је изложба “Ужице у Дринској бановини 1929-1941” (културно-просветне и економске везе Ужица и Сарајева као центра Дринске бановине).

Директорка Народног музеја Славица Стефановић поздравила је присутне истакавши да је и ова изложба приређена поводом  јубилеја Народног музеја.

“Циљ изложбе је успостављање покиданих веза и прекограничне сарадње са институцијама културе из Босне и Херцеговине. Та сарадња успоставља се после више деценија захваљујући истраживању које су наше колеге спровеле у Архиву БиХ, Музеју Сарајева, Историјском архиву Сарајева, Музеју књижевности и позоришне уметности БиХ”.

“Изложба “Ужице у Дринској бановини” доноси важне информације о везама Ужица и Сарајева па посетиоци имају прилику да из различитих перспектива сагледају положај Ужица, једног од три окружна инспектората поред Тузле и Шапца у Бановини и добију одговоре на питања како се до Другог светског рата живело у граду на Ђетињи”, истакао је Ратко Трмчић, члан Градског већа за друштвене делатности уз позив Ужичанима да погледају изложбу.

Изложбу је отворио др Предраг Ј. Марковић, историчар, научни саветник и директор Института за савремену историју из Београда.

“Бановине су намерно направљене као административне јединице са мешовитим становништвом како би у будућности као привредне и саобраћајне целине превазишле националне границе. Дринска бановина је тако направљена да обухвати три вере у којима би солидарност становништва превазилазила национално”, рекао је Марковић нагласивши да је ова изложба важна за обнављање заједничког културног простора.

Како се наводи у тексту каталога изложбе коју су приредили Немања Обрадовић, историчар, кустос Народног музеја Ужице и Станојка Миливојевић, историчар, музејски саветник Народног музеја Ужице Дринска бановина је заузимала централни и најповољнији положај у Краљевини Југославији. Захватала је део Србије, Босне и Херцеговине и Славоније, простирући се на површини од 29.273 квадратних метара, коју је насељавало 1.354.200 становника… Сарајево је било административни, привредни и културни центар Бановине. Ужице је по броју становника било шести град у Бановини.”

Отварању изложбе која ће у Јокановића кући бити постављена до 12. августа присуствовали су и директорка Архива БиХ Данијела Мрда и заменици директора Шимун Новаковић и Милан Милинковић.