Отворена изложба "Права жена у културном наслеђу Србије"
12/04/2024

Отворена изложба “Права жена у културном наслеђу Србије”

“Права жена у културном наслеђу Србије”, назив је изложбе, коју су у оквиру програма Ужице- Престоница културе Србије, приредили Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” и Историјски архив Ужице. Отварању изложбе су поред аутора Адаама Софронијевића, присуствовали амбасадор Велике Британије Едвард Фергусон, повереница за равноправност Бранкица Јанковић и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Пожелевши гостима добродошлицу у престоницу културе Србије, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, истакла је да је ова изложба прилика да се подсетимо храбрих, умних и посвећених жена, које су својим деловањем и одважношћу трасирале пут будућим генерацијама. Она је нагласила и да се Ужице може похвалити и значајним напретком у области родне равноправности.

“Данашња поставка омогућава нам да сагледамо различите теме важне за српско друштво које су се односиле на права жена у многим областима, попут војске и културе. Можемо рећи да смо у области родне равноправности постигли велики напредак, о чему сведочи и чињеница да је национална кампања ,,Унапреди родну равноправност“ започета баш у Ужицу, као и да је прошле године усвојен Акциони план за период до 2027. године којим ћемо се водити када су у питању мере и активности које ћемо реализовати са циљем даљег унапређења у овој области”.

Амбасадор Велике Британије осврнуо се на улогу коју су у српској историји имале две његове сународнице, Флоре Сендс и Елси Инглес чија улога у борби за права жена.

“Оне су морале да за собом оставе ограничења са којима су се суочавале код куће. Исказале су се у Србији и ту су, као странкиње, добиле прилику која није била на располагању српским женама, које су подједнако изузетне. Обе су оцењивали мушкарци који су покушали да потисну њихове амбиције. Обе су морале да дођу у Србију да би биле оснажене и да би, за разлику од земље у којој су рођене, добиле прилике да засијају. Обе су показале да ако им се укаже мала прилика, могу оставити траг у историји”, нагласио је Фергусон.

Према речима поверенице за равоправност Бранкице Јанковић, циљ ове изложбе је да се исправе бројне неправде које су се женама чиниле кроз векове.

“Као и неправду која се учинила нашој култури која је била у значајној мери ускраћена за оно што су жене учиниле и дале српској култури и уметности, а биле значајно мање видљиве јер су патријархална правила налагала да женама није место ни у једном другом пољу већ само у приватном животу, дакле, у кући. Волим да кажем да је свакоме место тамо где може да чини добро, да је жени место тамо где може да учини добро, да да своје најбоље резултате и оствари своје пуне потенцијале јер је то важно за друштво, истакла је повереница.

“Култура мора да има свој глас у свим друштвеним питања, а једно од најтежих је борба за права жена. У престоници културе не прокламујемо ништа, већ враћамо оно што нам је свима у подсвести, а то је да је борба за права жена у сржи нашег националног бића“, истакао је аутор изложбе др Адам Софронијевић”.

Изложба “Права жена у културном наслеђу Србије” дело је Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић”, настала децембра 2023. године сарадњом са Канцеларијом Повереника за заштиту равноправности и Амбасадом Уједињеног краљевства у Београду.

Током своје преве посете Ужицу амбасадор Велике Британије са градоначелницом Ужица разговарао је и о другим важним темама и пројектима. Договорено је да се сарадња настави, како би се сагледала могућности за њено даље унапређење.

Добра сарадња потврђена је и у разговору са повереницом за равноправност Бранкицом Јанковић, током сусрета у кабинету градоначелнице.