Отворена изложба "Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa  у рурaлнoм рaзвojу"
01/12/2023

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa  у рурaлнoм рaзвojу”

У Градском културном центру Ужице отворена је изложба фотографија на тему “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa  у рурaлнoм рaзвojу”, ауторке Весне Живановић, настала током реализације пројекта “Промоција женског предузетништва у руралној средини”.

По речима чланице Савета за родну равоправност града Ужица Тијане Костић, циљ пројекта заправо је оснаживање жена из сеоске средине у намери да се баве предузетништвом или да своје хобије претворе у лепе занате.

“Током реализације пројекта одржане су радионице у месним заједницама Дрежник, Злакуса, Каран, Кремна и на тим радионицама имали смо велики број жена њих 87, које су говориле о својим жељама и идејама а са друге стране и оне које су преносиле искуства о проблемима и изазовима са којима су се суочавале током покретања бизниса. Желимо да и кроз ове фотографије покажемо колико су те жене талентоване и свестране и да им и на тај начин пружимо подршку. Такође у наредном периоду биће организована и јавна дебата на исту тему”.

Једна од оних које су се нашлче на фотографијама је Драгана Мркић власница сеоског туристичког домаћинства “Брвнаре Мркић” у Кремнима

“Ја сам 2007. купила плац у Кремнима са намером да буде викендица и миц по миц, прерасло је у сеоско туристичко домаћинство. Имамо категорисаних 15 кревета са 4 звездице што је и највиши ранг у тој категоризацији. Хоћу да поручуим другим женама да ко није почео није ни успео, дакле треба почети и уз подршку институција са којима смо се повезале кроз овај пројекат биће лакше. важно је и да се удружујемо, јер и то је један од начина да пласирамо своје производе и услуге много ефикасније”.

Ауторка изложбе Весна Живановић позвала је Ужичане да наредних дана погледају изложбу и фотографије које сведоче о заиста раскошном таленту ових жена које раде више послова.

“Волели бисмо да њихов труд дође до ширег круга људи и да могу да пласирају своје производе. Изабрали смо њих 10 да их представимо на изложби, готово све жене које су присуствовале радионицама једнако су талентоване и свестране”.

Пројекат “Промоција женског предузетништва у руралној средини” реализује  Град Ужице – Савет за родну равноправност, a  подржан je од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Woman) у оквиру пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности, фаза II”, који финансира Европска унија.