Отворена изложба посвећена Слободану Пенезићу Крцуну
09/10/2018

Отворена изложба посвећена Слободану Пенезићу Крцуну

Данас је отворена изложба “Млеко и крв” урађена на основу Личног фонда Слободана Пенезића Крцуна. Изложба посвећена Крцуну дело је историчара Жељка Марковића, постављена је од стране Историјског архива Ужице, а реализована средствима Министарства културе и информисања и града Ужица. Помоћник министра културе и информисања, Дејан Масликовић свечано је отворио изложбу и рекао да је она најбољи пример како једна установа културе, која брине о арихивској грађи, треба да поступа са оним што поседује.

Ужички градоначелник Тихомир Петковић је Крцуна навео као човека који је одредио развојни пут Ужица као савременог града:

“Постоје људи који оставе траг у времену. Крцун је један од таквих људи јер захваљујући његовој истрајности и спремности да се заложи за свој родни крај, у Севојну је изграђена Ваљаоница бакра која је, слободно можемо рећи, поставила темеље савременог Ужица. Омогућила је  Ужицу да од касабе постане модеран град који је био у много чему први у тадашњој Југославији. Тешко би било наслутити у ком правцу би ишао развој Ужица да није било Крцуна и његовог става да Ваљаоница мора бити изграђена овде.”

Захваљујући се Крцуновом сину, Срђану Пенезићу, што је поклонио очеве списе и предмете Ужицу, Петковић је изразио наду, да ће сви они који посете изложбу у Историјском архиву, сазнати неке нове, интересантне детаље и податке о животу и раду Слободана Пенезића Крцуна.

Велики број људи који је дошао на отварање изложбе, емотивано је погодио Срђана Пенезића јер је, према његовим речима, његов отац живео за Ужице:

“Он је рођен овде, а онда је живео у Београду, али кад год је могао, долазио је у Ужице. И на крају је и погинуо на путу за Ужице. Пријатно сам изненађен бројем људи који су данас овде, људи који су дошли да виде његов живот и све оно шта је радио и урадио.”