Отворена изложба "Анђеоски образи Хиландара - портрети Хиландарских монаха"
18/04/2023

Отворена изложба “Анђеоски образи Хиландара – портрети Хиландарских монаха”

У галеријском простору Јокановића куће отворена је изложба “Анђеоски образи Хиландара-портрети Хиландарских монаха”, аутора Хаџи Драгана Томановића, вишег сликара–конзерватора.

Присутнима су се обратили Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, која је поздравила присутне и рекла нешто више о аутору и самој изложби и Драгиша Милосављевић, историчар уметности, један од аутора текста каталога, који је говорио о изложеним портретима и њиховом значају.

Овом изложбом, аутор дарује уметничкој али и другој публици, префињене и мање познате портрете монаха из Хиландара, али и из неких других светилишта Српске православне цркве.

“Визуализација духовне димензије просветљења, сугерише промену и бележи тренутак који сублимира време и бесконачност, истовремено обједињујући кретање и апсолутни мир у коме је сликани монах, када коначно настаје и престаје синергија ума, лица и духа. Како је већ истакнуто, фокус Томановићевих портрета јесте на очима као централном медију који ефектом “огледала” уводи у интроспекцију, апсорбујући непотребне детаље и сензације слика, тачније портрет хиландарских монаха остаје средишња композиција”, наводи се у тексту каталога изложбе.

Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 19. маја, у оквиру манифестација “Европска ноћ музеја” и “Музеји за 10”, а 18. маја, на међународни Дан музеја, аутор Хаџи Драган Томановић и Народни музеј Ужице ће организовати радионицу за децу средњошколског узраста.