Отворена изложба акварела Душана Страчевића "У воденом огледалу"
15/03/2024

Отворена изложба акварела Душана Страчевића “У воденом огледалу”

“У воденом огледалу”, назив је изложбе акварела академског сликара Душана Старчевића, која је синоћ отворена у Градском културном центру Ужице. У присуству великог броја поштовалаца Страчевићевог стваралаштва, изложбу јe отворила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Различити културни садржаји су увод у за нас изузетно важан период, годину у којој ће Ужице носити титулу Престонице културе Србије. Имамо чиме да се поносимо и похвалимо, јер у овом граду увек је било људи који су живот посвећивали стварању културних добара која ће остати и сведочити о животу наших предака, о лицима овог града кроз време и историју”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Према њеним речима академски сликар Душан Старчевић један је од ликовних уметника који је своје стваралаштво везао за град на Ђетињи и  онај који преко 50 година неуморно , различитим техникама на својим сликама оставља записе о детаљима у природи нашег краја која је за њега неисцрпна инспирација.

“Као што неко рече – за Старчевића није битно шта гледа, важно је само оно што он види. На изглед код њега је све једноставно, а једноставност је оно до чега се најтеже долази. Вреди доћи, погледати и сагледати дубине у које, ако се препустите, може да вас уведе Старчевићево ликовно дело”, нагласила је градоначелница уз позив суграђанима да у наредне две недеље погледају ову изложбу.

О Старчевићевим сликама говорио је Зоран Јеремић, истакавши да онприпада генерацији ужичких сликара која је осамдесетих година у ужичко сликарство унела нешто ново.

“Чини ми се да је у поседу неких елементарних сила, вода, ваздух и поседу питања шта смо, или ко смо, и издваја се као човек који је можда најдубље промишљао време укоме живи. Стога је помало чудно, али када говоримо о њему и његовом сликарству то што заправо говоримо о двојици сликара на први поглед. Мислим да је Душково сликарство дубоко хуманистичко и заиста се тиче оних питања о томе  докле можемо да идемо далеко доле, а колико можемо да идемо горе. Он заиста мајсторки ово ради дуго и истрајно”, нагласио је Јеремић.

Истакавши да је љубав према овом, као и према сваком другом послу, пресудна за успех Душан Старчевић каже да данас сликарство осећа као нешто нераздвојиво, још једно ткиво без кога се не може.

Душан Старчевић рођен је 1950. године у Ужицу. Дипломирао је 1984. године на Академији уметности у Новом Саду, на Одсеку за сликарство. Члан је УЛУС-а. Аутор је више самосталних изложби у земљи и иностранству. Такође је учесник на многобројним групним изложбама.

Добитник је Награде за сликарство Међурепубличке културно-просветне заједнице Пљевља 1995. године, као и награде Града Ужица за изузетне резултате у раду 2018. године.