Отворен XXVI Југословенски позоришни фестивал
02/11/2021

Отворен XXVI Југословенски позоришни фестивал

У Народном позоришту Ужице до 7. новембра публика ће имати прилику да погледа најбоља позоришна остварења претходне сезоне из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Фестивал је отворила редитељка и председница жирија Вида Огњеновић, након чега је одиграна и прва представа “Седам страхова”.

“Лепо је од вечерас бити са вама, јер од вечерас овај град постаје престоница позоришне уметности овога региона, а ова кућа ће бити седиште позоришне владе, јер ће позориште владати у осмодневном мандату у овом граду. Влада ће се мењати сваке вечери и у новом сазиву држати седнице отворене за јавност, седнице на којима ће се расправљати о човеку, његовим мукама, невољама, радости и вољи, истакла је отварајући фестивал редитељка, књижевница и председница жирија Вида Огњеновић.

Публици се прве фестивалске вечери обратила и градоначелница Ужица и председница Савета ЈПФ др Јелена Раковић Радивојевић.

“Верујем да ће наш град и ове године бити добар домаћин и показати колико нам је стало да сачувамо традицију доброг фестивала и да омогућимо уметницима да са нама поделе врхунске креације. Уверена сам и да ће публика, на жалост и ове године у ограниченом броју због пандемије Ковида 19, пронаћи начин да „прича о нежности“, коју потискујемо, а која нам у свему толико недостаје. Нека вас стихови Мирослава Антића увек  сете: “Срце се нема  да се има. Оно се има да га даш свима”.

Са жељом да све оно што наша душа осећа у облику нејасних сензација, као што је то рекао Шилер, нека нам позориште представи гласним речима и живописним сликама, чија ће нас снага задивити  и на 26. Југословенском позоришном фестивалу”.

Прву фестивалску представу “Седам страхова “, Босанског народног позоришта Зеница у коопродукцији са XX Фестивалом босанско херцеговачке драме 2021. године, публика је оценила са 3.78.

Традиционално, отварању ЈПФ претходила је изложба фотографија са претходног фестивала аутора Радована Баје Вујовића.

Друге фестивалске вечери на репертоару је представа Југословенског драмског позоришта Београд  “Пучина” у режији Егона Савина.