Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији
29/09/2022

Отворен први Едукативни центар за управљање комуналним отпадом у Србији

После низа активности, које су у претходном периоду реализоване у Регионалном центру “Дубоко” данас је отворен и Едукативни центар за управљање комуналним отпадом, први такве врсте у Србији.

Изразивши велико задовољство и захвалност донаторима, директор Регионалног центра за управљање отпадом “Дубоко” Момир Миловановић, истакао је да је ово простор намењен едукацији најмлађих суграђана али и простор за сва Удружења и појединце, који се баве заштитом животне средине.

“Ми смо кроз претходне пројекте које смо спроводили подизали своје капацитете и желели да докажемо да у Србији и у нашем округу може да функционише примарна селекција на месту настанка. У том погледу остварили смо значајан напредак и надам се да ћемо већ почетком наредне године примарном селкцијом покрити 80 одсто територије града Ужица. Отишли смо и корак даље, свесни колико је заправо едукација важна у успостављању квалитетног система управљања отпадом, па смо захваљујући УНДП-у и средствима у износу од 25 000 долара изградили и отворили Едукативни центар. Желимо да овде долазе деца из вртића, основних и средњих школа али и студенти свих факултета у Србији чији програми имају одсеке за заштиту животне средине. Наравно простор је намењен и за сва удружења и појединце који се баве овом темом”.

Ана Секе из УНДП-а задовољна је резултатима заједничког пројекта УНДП-а, Министарства заштите животне средине и швајцарског програма СЕКО.

“Драго нам је што је предузеће “Дубоко” успешно реализовало овај пројекат чији је основни циљ да се на различите начине подрже нови модели управљања комуналним отпадом и програми едукације у тој области. Већ сада нам недостају одређени кадрови који ће се у будућности бавити том темом па се надамо да ће у овај едукативни центар највише долазити ученици и студенти”.

У току летњих месеци објекат капацитета 50 места ће бити отвореног типа, а у наредном периоду биће набављена и постављена провидна фолија како би могао да се користи током целе године.

У “Дубоком” истичу и да желе да напредују даље, па је са тим циљем одржана и презентација најсавремнијих машина за третман отпада.

Једна од њих је машина за пресовање и балирање отпада, коју у овом предузећу планирају да набаве и користе. Према речима директора Миловановића тиме би се у знатној мери ослободио депонијски простор, а са друге стране пресовани отпад ишао би у термоелекране и цементаре. У Регионалном центру за управљање отпадом “Дубоко” желе да и по томе буду први у Србији.