Отворен Почасни конзулат Казахстана у Ужицу
06/06/2023

Отворен Почасни конзулат Казахстана у Ужицу

Почасни конзулат Републике Казахстан у Србији са седиштем у Ужицу отворили су данас почасни конзул Николај Воробљев и начелник Златиборског округа Десимир Поповић. Церемонији отварања присуствовали су амбасадор Републике Казахстан у Републици Србији Њ.Е. Мади Атамкулов, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Изразивши велико задовољство чином отварања Почасног конзулата републике Казахстан у Ужицу  амбасадор Републике Казахстан у Републици Србији Њ.Е. Мади Атамкулов, истакао је да је то резултат  заједничког ангажовања, али и доказ чврстог опредељења две државе да наставе у истом правцу.

“Морам да истакнем да се односи  двеју земља на политичком плану развијају у атмосфери међусобног поштовања и поверења. Међу нашим државама нема несугласица. Ове године у децембру славимо 27 година од успостављања дипломатских односа. Увек смо заступали принцип територијалног интегритета Србије по питању Косова и Метохије и спремни смо да пружимо подршку Београду по том питању. Србија је важан партнер у региону Балкана и намеравамо да  развијамо дијалог у свим областима у духу међусобног разумевања”.

За министра Николу Селаковића ово је, како сам рекао, тренутак посебне и личне среће. Уз захвалност свима из Казахстана и Србије који су допринели да се Почасни конзулат отвори, министар Селаковић посебно је нагласио важност његовог постојања у Златиборском округу.

“Данашња свечаност може да буде један леп догађај који ће трајати у данашњем дану, о коме ће се писати у временима пред нама и све остати на томе, али ако будемо довољно озбиљни ,одговорни, вредни искористимо оно што пружа једна оваква свечаност и простор мислим да ћемо и за Србију и за Казахстан, а поготову овде за Златиборски округ моћи да учинимо низ веома добрих ствари. Казахстан је не само просторно велика земља, већ и земља у свакој врсти друштвеног, привредног спортског интелектуалног полета, земља која има сигурну будућност. То је држава са којом Србија има добре основе да гради озбиљно пријатељство”.

Потребно је како је додао Селаковић нарочиту пажњу посветити правим пријатељима Србије, а Казахстан то јесте, што доказује и својим недвосмисленим ставом по питању Косова и Метохије.

“У првих пет месеци ове године имали смо трговинско-економску размену од преко 80 милиона  долара, наравно ту озбиљан удео јесте и на увозу енергената из Казахстана, али и наш извоз има тенденцију раста, када је у питању казахстанско тржиште. Ако некоме није јасно колико је за Србију важна сарадња са Казахстаном, нека оде на интернет и погледа како данас изгледа Астана, престоница Казахстана, једно од највећих градилишта на свету, колико расте на годишњем нивоу БДП и како се води држава. Биће вам јасно зашто треба да развијамо наше пријатељство на економском и сваком другом плану”, закључио је министар Селаковић.

Начелник Златиборског округа Десимир Поповић, рекао је да свако повезивање људи води ка некој добробити.

“Управо овај конзулат ја видим као мост између наше две државе, пре свега привредни мост, мост трговине, здравства, туризма образовања и мост спорта. Наши односи су пријатељски и без знака питања, али увек постоји простор да се унапреди сарадња у многим областима. Ово је институција која нам је потребна и биће нам на услузи свима и ја се надам да ћемо у наредном периоду имати веома добре резултате”.

Ужице је један од седам градова у Србији који имају конзуларно представништво. Почасни конзулат се налази Улици Дечанска на броју 15.