Отворен 27. ЈПФ "Без превода"
02/11/2022

Отворен 27. ЈПФ “Без превода”

У Народном позоришту Ужице отворен је 27. ЈПФ “Без превода”. Атеље 212 из Београда извео је прву такмичарску представу, а традиционално пре прве представе отворена је изложба фотографија Радована Баје Вујовића и уприличено свечано отварање фестивала.

У име града Ужица, покровитеља фестивала учеснике, госте и публику поздравила је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић

“Позориште има племениту улогу да пробуди људе у нама, натера нас да размишљамо и промишљамо, да пренесе невероватну енергију и покрене нас да се издигнемо изнад сваког амбиса. Више него икада, због свега што се дешава човечанству у овим “опасним временима”, чини ми се да је, као што неко рече, “време за суштинско освежавање наших умова, чула, наше маште”, повратак природи и свему ономе што нас чини људима. Позориште нас позива да то учинимо заједно, јер је извесно да сами на том пољу ништа не постижемо. Одазовимо се позиву и прихватимо изазов да мењамо себе на добробит човечанства. Променимо се бар толико да нам заједнички циљ буде “Парче хлеба, парче неба” за сваког човека. То је најмање што свако живо биће заслужује и што му припада, али то је, не смемо заборавити, много више од пуког преживљавања”.

Југословенски позоришни фестивал отворио је проф. др Радивоје Динуловић, председик жирија.

“Иако ме деценијама уверавају да се време променило, да то што сам научио и чега се сећам више никоме није потребно ни важно, нису ме уверили. Позориште јесте важно и томе сведочите ви ужичка публика која купују улазнице за све фестивалске представе и пре него што се програм фестивала објави и која испуњава ову салу до последњег места и не само телима. И зато јако волим ужички фестивал, ишчекујем га и радујем му се већ 12 година због људи који га стварају и воде, а који се не стиде и не боје да га и даље називају југословенским. Такође због свих оних који учествују иако можда средине из којих долазе на то не гледају са одобравањем. Најзад волим га и зато, што волим Ужице”, истакао је Динуловић.

Такмичарски део фестивала отворила је представа “Ролсеркостер” Атељеа 212 из Београда, а ту представу ужичка публика оценила је са 4,6. Друге вечери фестивала на програму је “Чудо у Шаргану”, Југословенског драмског позоришта, према комаду Љубомира Симовића, у режији Јагоша Марковића.