Отворен 17.Међународни филмски фестивал "Кустендорф"
24/01/2024

Отворен 17.Међународни филмски фестивал “Кустендорф”

Под слоганом ”Не надзор, кинематографија!” на Мећавнику, у Мокрој Гори, синоћ је отворен 17. Међународни филмски фестивал ”Кустендорф'”. Фестивал је отворила потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, а свечаном отварању присуствовала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Истакавши да ће Мокра Гора наредна четири дана бити европска и светска престоница филма у његовом најкреативнијем и најпрефињенијем издању, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојовић нагласила је да је овај фестивал и тријумф уметности као највише творевине људског духа, која буди најфинија осећања, опија својом магијом и безграничним путевима маште води на незаборавна путовања.

“Желим да честитам нашем госту Матеу Гаронеу специјалну награду “Дрво живота”, професору Емиру Кустурици и његовом тиму желим успешан фестивал, посетиоцима доживљај који се памти, такмичарима много успеха, а свима нама да филмска слика победи таму”, поручила је Гојковић.

Перформанс инспирисан филмом Ундерграунд у режији Емира Кустурице извели су студенти треће године глуме Академије уметности из Београда, а слоган “Не надзор, кинематографија!” изнео је Мики Манојловић.

Међународни филмски фестивал „Кустендорф” траје до 27. јануара и одржава се под покровитељством Министарства културе Владе Републике Србије и Мећавник града.

У такмичарском програму наћи ће се 17 филмова, а за Златно, Сребрно и Бронзано јаје, као и за награду “Вилко Филач”за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Немачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Северне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.