Откривена спомен плоча Љубомиру Стојановићу
11/12/2017

Откривена спомен плоча Љубомиру Стојановићу

Данас је откривена спомен плоча са именом Љубомира Стојановића, знаменитом ужичком филологу, историчару и политичару, члану Српске краљевске академије наука, будуће Српске академије наука и уметности. Плоча је постављена на новоизграђеној стамбено – пословној згради преко пута Дома здравља, на месту где се налазила родна кућа овог ужичког великана, на почетку улице која носи његово име. Аутор спомен плоче је ужички вајар Бранко Тијанић и она је стајала и на старој родној кући Стојановића од осамдесетих година, па све до 11. априла прошле године када је кућа срушена. На постојећој спомен плочи је сада додат део на којем пише  „УЖИЦЕ 2017. СВОМ ЗНАМЕНИТОМ ГРАЂАНИНУ“.

Никола Гогић, директор ужичког Народног музеја рекао је да је спомен плоча скинута прошле године када је терен припреман за нову зграду и да ће, као што је тада обећано, она бити враћена када зграда буде готова.

Немања Нешић, заменик градоначелника Ужица, спомен плочу је навео као скроман, али не и једини начин на који Ужичани желе да сачувају успомену на знаменитог Љубомира Стојановића, на његова дела и допринос који је дао не само Ужицу, већ и целој Србији. Планирано је да наредне године, Народни музеј публикује и на београдском Сајму књига презентује Монографију посвећену Љубомиру Стојановићу, а и даље ће се подржавати манифестација “Дани Љубе Стојановића” започета ове године.

“И поред те несрећне околности која је везана за кућу у којој се Љуба Стојановић родио и наше, могу да кажем, неспособности да тај објекат сачувамо и конзервирамо, ипак покушавамо да оставимо помен и сећање на једног од најзнаменијег Ужичанина у историји овог града.” – рекао је између осталог Нешић.