Otkriven spomenik Milovanu Miću Petroviću
07/10/2021

Otkriven spomenik Milovanu Miću Petroviću

U prisustvu članova porodice, predstavnika gradskog rukovodstva i brojnih prijatelja na Rakijskoj pijaci danas je otkriven spomenik Milovanu Miću Petroviću.

“Raduje me što ćemo danas na ovom mestu, na prostoru koji se u davna vremena nazivao Varoš, a kasnije , zahvaljujući Mališi Atanackoviću, njegovoj pecari i vagi,  Rakijski pijac, otkriti spomen obeležje trubi i čoveku koji je ovaj instrument, na neki način učinio simbolom čitavog našeg kraja”, istakla je obraćajući se prisutnima, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Po njenim rečima Milovan Mića Petrović je imao misiju da svoj talenat stavi u funkciju očuvanja tradicije i pronese zvuke trube širom zemlje i sveta, dajući tom zvuku vlastiti pečat, satkan od najdubljih emocija prema svom narodu i njegovom kulturnom nasleđu.

“Neka ovo mesto i spomen obeležje budu mesto sećanja na Mića i sve njegove trubačke saborce kojih više nema, a koji su itekako umeli prečicom da stignu do naše duše. Mesto čuvanja i poštovanja tradicije zvuka srpske trube koji i svet sve više raspoznaje kao zvuk koji prenosi najtananija ljudska osećanja.  Mićo, počivaj u miru. Sve ono što nisi stigao za života, a želeo si vezano za trubu,imao je ko da nasledi, nadogradi, utka deo tebe i sebe u temelje koje si postavio i dodirne zvezde”.

Na podršci za izgradnju i postavljanje spomenika prijateljima i svim ljudima koji poštuju lik i delo Milovana Miće Petrovića zahvalio se njegov sin Dejan Petrović uz posebnu zahvalnost, kako je istakao, dvojici velikana Bošku Ostojiću i Milovanu Babiću.

“Sa punim srcem mogu da kažem da sam ponosan što sam sin Milovana Petrovića i što sam iz sela Duboko. Trudiću se da i dalje budem dosledan promoter svog grada, svog kraja i naslednik svog oca. Kažu, a ja sam siguran, da čovek živi dok živi sećanje na njega i da nije bogat onaj koji ima puno novca, već onaj koji ima prave i iskerene prijatelje. Hvala vam što me činite najbogatijim čovekom na svetu”, rekao je Dejan Petrović.

Bronzani spomenik visok 2,5 metra, rad je akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.