Основна школа "Алекса Дејовић" обележава свој дан
09/04/2024

Основна школа “Алекса Дејовић” обележава свој дан

Полагањем цвећа на спомен-бисту хероју Алекси Дејовићу почело је обележавање Дана школе која носи његово име. У име града Ужица венац су положили градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић и члан Гардског већа за образовање Ратко Трмчић. Уз честитике ученицима и наставном особљу, градоначелница је поручила да град наставља са улагањима у образовање.

“Град је у протеклом периоду урадио доста тога, како би се у овој школи унапредили услови за рад и учење. И поред инвестиција у матичну школу,  уз подршку Швајцарске владе у потпуности смо реконструисали објекат издвојеног одељења у Крвавцима. Ускоро у Злакуси крећу неопходни радови за адаптацију простора у коме ће бити отворен вртић, а радимо и на реконструкцији спортских терена при самим школама. Настављамо дакле са улагањима у образовање, водећи рачуна о равномерном развоју града, јер желимо да сва деца имају једнако квалитетне услове за васпитање и школовање”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Овом приликом желим да свим ученицима и њиховим наставницима у матичној школи и издвојеним одељењима честитам Дан школе и пожелим успех у даљем раду, уз обећање да ћемо им пружити снажну подршку, како у делу који се односи на инфраструктуру, тако и у спровођењу пројеката и програма које реализују”, додала је градоначелница.

Према речима Ирене Дрндаревић директорке ОШ “Алекса Дејовић”, то име школа носи са поносом, а његова храброст и жртва су инспирација у борби за постављене циљеве.

“Полагањем цвећа на његову спомен бисту чувамо успомену на њега и на његово дело, које је симбол одлучности и пожртвованости у борби за слободу и правду. Његова жртва није узалудна, она нам је даровала слободу, а на нама је да је сачувамо. Нека нам његова храброст буде подстицај да се супроставимо изазовима који су пред нама, да се боримо за истину и правду и залажемо за солидарност и толеранцију. Дан школе је својеврсна прилика да се заједно сетимо оних који су обележили нашу прошлост, да подсетимо и себе, а посебно младе на то колико су наши преци чинили за нас. Најмање што можемо је да се трудимо, учимо и развијамо своје потенцијале, како бисмо били достојни њихових имена”, нагласила је Дрндаревић уз захвалност свима који су уз школу и данас.

9. април, Дан школе биће обележен и Свечаном седницом Наставничког већа, након чега ће уследити приредба ученика.