Ордење народног хероја Данице Милосављевић поклоњено ужичком музеју
21/03/2018

Ордење народног хероја Данице Милосављевић поклоњено ужичком музеју

Породица недавно преминуле Данице Дане Милосављевић, народног хероја, предала је њених 17 ордења и преко 20 медаља и других признања на чување Народном музеју у Ужицу.

Даница Дана Милосављевић је била борац Прве и Друге пролетерске бригаде Народноослободилачке Војске Југославије и најмлађа жена потпоручник у војној хијерархији. Орденом народног хероја одликована је 6.јула 1953.године а 2015. године, председник Русије Владимир Путин, одликовао је Дану Милосављевић медаљом поводом 75 година од победе над фашизмом.

Поред ордена народног хероја, међу ордењем кoje je предато Музеју налазе се и орден првоборца и орден заслуга за народ са златном лентом.

Директор Народног музеја Николе Гогића истакао је да ће ордење употпунити фундус од преко 500 одликовања у збирци музеја и додао да је у плану да се уради спомен собу хероја у којој ће бити изложена ордења свих 12 хероја из Ужица, која ће представљати део музејске и туристичке понуде.

Породица Дане Милосављевић присуствовала је предаји ордења музеју.

Укупно је било 1.322 носилаца Ордена народног хероја, највишег признања за храброст у бившој Југославији. Данас је жив још само један, а последња жена међу њима, Даница Дана Милосављевић умрла је у фебруару у 93. години.