Опрема за контролу безбедности саобраћаја, видео надзор и детекцију прекршаја у функцији од 1. фебруара
29/01/2021

Опрема за контролу безбедности саобраћаја, видео надзор и детекцију прекршаја у функцији од 1. фебруара

Oд 1. фебруара званично почињу са радом инсталиране камере, радар на Златиборком путу и мониторинг центар за безбедност саобраћаја.

Набавка опреме за контролу безбедности саобраћаја, видео надзор и детекцију прекршаја коју је спровео Град Ужице подразумевала је набавку 25 камера и 1 радара као и све неопходне пратеће опреме за мониторинг центар, који се налази у Полицијској управи Ужице.

Град Ужице је власник опреме, а МУП Републике Србије- полицијска управа Ужице корисник наведене опреме. Након завршених свих процедура и усаглашавања са Министарством унутрашњих послова, Министарство је дало сагласност, што је омогућило да се радови наставе. Извођач радова, у потпуности је извршио опремање, како приступних места за камере и радар, тако и мониторинг центра, чиме су се створили услови да опрема може да се користи.

Камере код Прве основне школе Краља Петра другог детектоваће прекршај “пролазак кроз црвено светло”

Скоро сви већи градови у Републици Србији, или већ користе камере у сврху безбедности саобраћаја или су у завршној фази, што подразумева првенствено безбедност пешака на пешачким прелазима, безбедност деце у околини школа, а наравно и безбедност возача свих врста возила.

Систем већи део својих операција обавља аутоматски, без присуства полицијског службеника у самом мониторинг центру. Неке од функција су: аутоматско препознавање прекршаја у виду препознавања регистарских таблица, пролазак кроз црвено, па овим путем апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују све законске мере, како би повећали ниво безбедности.

Радар који контролише брзину кретања постављен је на излазу из Ужица, на магистралном путу Ужице-Бела Земља (Златиборском путу), где је максимална дозвољена брзина кретања 50 km/h. Радар контролише брзину у оба правца, и из Ужица и према Ужицу.