Окружно такмичење "Знањем за будућност" одржано у Ужицу
27/03/2023

Окружно такмичење “Знањем за будућност” одржано у Ужицу

Под покровитељством Минстарства просвете и града Ужица у ОШ “Стари град” одржан је “Фестивал знањем за будућност”, окружно такмичење ученика основних школа у управљању и програмирању школских дронова. Дронове су школе у Златиборском округу у протеклом периоду добиле на поклон од Ротари клуба, који је и организовао такмичење, а најбоље екипе учествоваће на републичком првенству у Београду. Учеснике такмичења поздравила је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Мени је посебно драго што сам и данас део манифестације у којој учествују млади људи, а која је призната и препозната од стране Министарства просвете и као таква део је такмичарског календара за текућу школску годину. Радује ме што смо сви заједно део фестивала “Знањем за будућност”, јер управо је знање оно што вам нико никада не може одузети а може вашу будућност учинити светлијом. Посебна захвалност организаторима, Ротари клубу, на донацијама у претходном периоду, а реч је о више од 50 мбот роботића и више од 20 дронова како за ужичке школе тако и на окружном нивоу. Свакако треба поменути и вредну донацију за ужички вртић “Полетарац”, која подразумева мобилни наместај и ИКТ опрему”, истакла је градоначелница пожелевши учесницима такмичења добру концентрацију, пуно среће и најбољи резултат.

Организатори такмичења, Ротари клубови донирали су протекле три године више од 1000 дронова свим основним школама у Србији, а ученици на такмичењу, кроз три постављена задатака, показују знање које су стекли у коришћењу програма Скреч и Пајтон за управљање малим летелицама и њиховом директном навођењу.

ОШ “Стари град” домаћин је првог окружног такмичења, на чему се захвалила директорка школе Станимирка Раонић Смиљанић, а учеснике су поздравили и гувернер Дистрикта 2483 Владимир Матић, председница Ротари клуба Ужице Татјана Радичевић и начелник Златиборског управног округа Десимир Поповић.

На такмичењу је учествовало десет екипа из основних школа из Златиборског округа, а најбоље три пласираће се на републичко такмичење које ће се 22. априла одржати у Београду.